Обществото трябва да получи яснота как ползите от съществуването на

...
Обществото трябва да получи яснота как ползите от съществуването на
Коментари Харесай

Разрешението „ТЕЦ Марица Изток 2” да продължи да замърсява влиза в съда


Обществото би трябвало да получи изясненост по какъв начин изгодите от съществуването на една остаряла въглищна централа пред банкрут надминават разноските за нейното възобновяване, упорства „ За Земята — достъп до правораздаване “. Организацията апелира дерогацията на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ и желае сдружението да потвърди, че има проект за по-чисто бъдеще. Първото съвещание в съда е в четвъртък, 21 март, обясниха от екосдружението.

Толерираната от институциите електроцентрала замърсява със серен диоксид региона на Гълъбово, а съгласно последните компютърни модели токсичният облак се разгръща над цяла южна България и стига чак до Солун. Въпреки това предходната година „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ получи безсрочно позволение да не съблюдава новите условия за най-хубави техники, до момента в който в това време регистрира загуби за 330 млн. лева за 2018 година, с което общо насъбраната загуба надвишава 600 млн. лева В сметката не влизат отговорностите на сдружението към Българския енергиен холдинг, които са към този момент над 1 млрд лв.. „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ е изправена пред банкрут, в случай че не бъде подпомагана от страната, прибавят от " За Земята ".

 F31097

„ Настояваме институциите да кажат за какво „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ работи без нужните вложения в екологичност, тежи на електрическата система с негативните си финансови резултати и непрекъснатата потребност от държавна поддръжка с неразбираем принцип. “, задава разумния въпрос Меглена Антонова от „ Грийнпийс — България “. „ Всички се питаме дали не е по-разумно да се поддържа един огромен проект за региона, който сега, с помощта на предприемчивостта на локалните се развива чудесно и сигурно няма потребност да носи на плещите си един губещ Топлоелектрическа централа. “, разяснява Антонова.

Според юриста Регина Стоилова анализът изгоди против разноски, допускащ на централата да продължи да работи, не е изчислен вярно. „ Използваната формула регистрира по-ниски излъчвания на централата от действителните. Затова изгодите за околната среда са доста занижени “.

Междувременно държавният Топлоелектрическа централа продължава да има потребност от въглища и поради тях се унищожава извънредно перспективният и благодатен регион към селата Бели бряг и Трояново. На 1 февруари тази година хората от двете села застанаха пред Народното събрание, а по-късно — и пред Министерство на енергетиката с претенции за заслужено обезщетение за домовете и нивите си, погълнати от Мини Марица-изток. Дружеството зарежда „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ с лигнити с високо наличие на сяра.

„ На хората е даден неосъществим избор — да избират сред здравето си и насаждания с години боязън, че електричеството ще нарастне непостижимо. Всички сме превърнати в заложници на отхвърли на ръководещите да основат съответна рамка за преход към чисто енергийно бъдеще на най-хубава цена за потребителите. Напротив, на този преход се пречи толкоз дълготрайно, че е мъчно да се повярва, че не е преднамерено. Правителството концентрира цялата си сила в подкрепяне на огромни и нездравословни централизирани енергийни планове. Поддържа загиващата въглищна промишленост, пробва се да построи АЕЦ „ Белене “ и всевъзможни газови планове. Всичко това ни заключва в едно мръсно и нестабилно бъдеще, което не е от изгода нито за джоба ни, нито за здравето ни “, казвa Генади Кондарев от „ За Земята “.
България рискува, в случай че продължи да налива пари в мръсни източници на сила. Хората са подведени в празни обещания, само че вместо да получат постоянна работа, евтина, възобновима сила и чист въздух, остават с празен бюджет. Работниците и общностите, подвластни от въглищата са в максимален риск, защото те би трябвало да получат ясна вероятност за живота си след края на въглищната ера, което не се случва, акцентира Генади Кондарев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР