Обществото споделя подозрения срещу досегашната власт. Българите явно очакват и

...
Обществото споделя подозрения срещу досегашната власт. Българите явно очакват и
Коментари Харесай

Обществото подхожда плахо към въвеждането на машинно гласуване

Обществото споделя съмнения против досегашната власт. Българите очевидно чакат и бързо сформиране на нова власт и евентуално и поради отхвърли за сформиране на държавно управление, държанието на Слави Трифонов до този миг не среща необятно схващане оттатък границите на личните му последователи, въпреки българите да виждат най-вече вероятност за новите избори точно пред него. Новината от националистическия бранш за обединяване и оттегляне на водачите се приема по-скоро добре. Обществото подхожда страхливо към въвеждането на необятно и наложително машинно гласоподаване. Явно е нужна повече разяснителна работа за изгодите от машинното гласоподаване. Изводите са от самостоятелен сондаж на „ Галъп интернешънъл болкан “, приключил преди дни.

Попитани в телефонен сондаж дали, съгласно тях, са правилни изказванията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти споделят „ да “, а 23,2% от тях споделят „ не “. 22,5% от запитаните се двоумят. По този въпрос, предстоящо, последователите на ГЕРБ, се изричат негативно, за разлика от последователите на другите съперници на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

69,9% не утвърждават държанието на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината очевидно е това, че не беше изработен опит за сформиране на държавно управление. 18,6% го утвърждават, а останалите не могат да отговорят. И тук, става дума за предстояща партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са основно последователите на групировката му и дребна част от последователите на Демократична България и на ИСМВ. Закономерно, Българска социалистическа партия в огромната си част не утвърждава. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

Въпреки всичко, въпросът коя партия би нараснала гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването точно при „ ИТН “ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия. Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите постоянно са стимулирани с пристрастията, по тази причина и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък Демократична България ще усилва гласове на новите избори. 12,6% споделят Българска социалистическа партия и това евентуално се дължи и на обстоятелството, че част от последователите на Българска социалистическа партия в по-високите възрастови групи не съумяха да гласоподават поради заплахата от ковид. Като цяло, упованията за растежи са по-големи във връзка с новоналагащите се обединения.

Бяха сондирани и мненията по концепцията на Красимир Каракачанов за обединяване и „ крачка настрана “ на водачите на националистическите партии. Очаквано, болшинството не може да отговори – тъй като е надалеч от този бранш. Останалите се разпределят по този начин: 25% утвърждават, а 15% не утвърждават.

Въвеждането на напълно машинно гласоподаване в секции с над 300 гласоподаватели (при опазване на „ спешна “ алтернатива за хартиено гласуване) се посреща към този момент без ясно публично мнение и с известно комплициране. Запознати с планувания механизъм, 47,3% утвърждават, само че 48,9% не утвърждават. Останалите се двоумят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, да вземем за пример, неодобрението е на 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – множеството електорати утвърждават, като се изключи този на ГЕРБ. Електоратът на Българска социалистическа партия пък е разграничен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се усещат нестабилно, само че пък друга част от социалистите споделят формалната позиция на управлението на Българска социалистическа партия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР