ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили. Както обикновено, структурата

...
ГЕРБ и БСП запазват традиционните си профили. Както обикновено, структурата
Коментари Харесай

Младите излязоха на сцената и гласуваха за ИТН

ГЕРБ и Българска социалистическа партия резервират обичайните си профили. Както нормално, структурата на вота за ГЕРБ и близка до систематизираната конструкция на вота изобщо, при по-слабо показване при турския етнос. И въпреки всичко 13% от излезлите да гласоподават определящи се като турци у нас, са дали своят вот за ГЕРБ. Разбира се, две трети от вота на тази група отива за Движение за права и свободи.

Българска социалистическа партия пък остава добре показана измежду високите възрасти, само че новината в тези избори е вотът на младите. Първите калкулации демонстрират, че точно възрастните хора този път в по-малка степен са дали своят вот. Вероятно това е поради вируса, само че може би и поради някои проблеми на Българска социалистическа партия. Фактор е и общата политизация на млади групи след митингите от лятото.   

Сред най-младите гласоподаватели победител е " ИТН ". Неговите гласоподаватели идват основно от дали своят вот на предходните избори за ГЕРБ, както и от негласували, преди всичко младежи, както и дали своят вот с „ Не поддържам никого “. Това е типичният избор на митинга. Изявен протестен избор е отишъл и при обединения като БНО, да вземем за пример.

А от кое място пристигна електоратът на другата протестна групировка – „ Изправи се! Мутри, вън! “? Най изпъкващата част от него (27% от вота за „ ИСМВ “) са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия, въпреки и да не са решаващата част. Изчисленията демонстрират, че Българска социалистическа партия е изгубила от Мая Манолова към 40 хиляди евентуални гласове. Други към 60 хиляди гласа са минали от Българска социалистическа партия към Слави. Това евентуално са гласове, които предишния път Българска социалистическа партия е получила като „ антиГЕРБ “ добавка. Както се и чака, появяването на Има Такъв Народ в допълнение попречи на Българска социалистическа партия да концентрира в себе си „ антиГЕРБ “ настроенията.     

Електоратът на „ Демократична България “ още веднъж остава с най-голям учебен статус и обществен стандарт изобщо. При приблизително 43% взели участие в гласуването хора с висше и полувисше обучение, измежду електората на Демократична България този дял е цели 78%. Около 40% от излезлите този път хора, които предишния път са дали своят вот за „ Реформаторския блок “, в този момент са дали своят вот за Демократична България. Това са създали и близо две трети от гласувалите предишния път за „ Нова република “, както и над 70% от гласувалите предишния път за „ Да, България “.

Как се разпредели вотът на „ Обединени патриоти “? Излязоха да гласоподават към 200 хиляди души, които настояват, че през 2017 година са дали своят вот за Оперативна програма. Близо 30% от тях през вчерашния ден са дали своят вот за Вътрешна македонска революционна организация. Останалите са се разпилели сред разнообразни варианти, най-голямата от които е „ ИТН “.

Демографските профили са от екзит пол на " Галъп интернешънъл ", който бе извършен с помощта на Българска национална телевизия, БНР, „ Нова “ и „ България он ер “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР