Непредвидимостта в предстоящите избори е основен фактор. Шансове за първото

...
Непредвидимостта в предстоящите избори е основен фактор. Шансове за първото
Коментари Харесай

ИТН с по-голям шанс от ГЕРБ-СДС за победа на изборите

Непредвидимостта в идните избори е главен фактор. Шансове за първото място имат две партии, като малко по-високи са те при „ ИТН “ – поради трендовете в последните месеци и седмици. Това сочи изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “ за електоралните настройки, направено по поръчка на Българското национално радио дни преди изборите на 11 юли.

Гласовете, подадени за партии, обединения и претенденти, в случай че изборите бяха през днешния ден, демонстрират следната моментна фотография преди последните дни на акцията.

За „ ИТН “ се чакат 21,3% от гласовете, за ГЕРБ-СДС – 20,3%. На този стадий е на практика невероятно да се дефинира коя от двете партии ще приключи на първото място – всичко зависи от другите видове готовност при двете партии.

Вижда се обаче, че при Трифонов има инерция нагоре, а при ГЕРБ е назад. Разбира се, сега, част от евентуалния избор на ГЕРБ може и да се „ крие “ по аргументи на непрестижност.

Българска социалистическа партия и коалиция към този момент остават трети с 15,9%. „ Демократична България “ и Движение за права и свободи са с близки резултати, надлежно с 12,2% и 11,5%. При Движение за права и свободи компликации в отчитането съставлява евентуалният избор от Турция. Демократична България пък укрепва в последните седмици.

Формацията „ Изправи се! Мутри, вън! “ е с 6,1%. На летвата за влизане са се качили " Българските патриоти " с 4%. Изгледите им зависят напълно от величината на бариерата и от степента на готовност.

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, „ Възраждане “ има 3,1%, а „ Българско лято “ 2,5%. И двете обединения имат упоритости към бариерата.

Коалицията към Жан Виденов към този момент е с 1% декларирана електорална поддръжка, само че при подобен вид нови обединения декларативните настройки не всеки път са най-хубавият знак. Разбира се, остават дни, в които това би могло да се промени. 

Декларативната интензивност е близо 50%, но трябва да се има поради, че изборните описи не отразяват тъкмо броя гласоподаватели, трайно пребиваващи в страната.

На базата на проучването могат да се чакат гласоподаватели в необятен диапазон, непосредствен до интензивността в изборите на 4 април. Прогнозите за интензивност обаче като цяло са извънредно сложни, показва „ Галъп “.

Минимален дял от гласувалите се чака да отбележат „ Не поддържам никого “. Очаква се също поради машинния избор, да бъдат минимизирани недействителните бюлетини.

Изследването на „ Галъп интернешънъл болкан “ е извършено сред 30 юни и 7 юли посредством директно изявление с таблети, измежду 1010 пълнолетни българи в представителна за страната извадка. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР