Обществото е разделено, а бурен гняв се изля в социалните

...
Обществото е разделено, а бурен гняв се изля в социалните
Коментари Харесай

Неваксинирани да плащат лечението си. Ще се случи ли този абсурд?

Обществото е разграничено, а плевел яд се изля в обществените мрежи след предложение на болничната асоция - неимунизираните да заплащат сами лекуването си при Ковид. Това нарушава Конституцията, разясняват от пациентските организации

Идеята да заговорим по тази тематика пристигна вследствие на напъните на Българската болнична асоциация да направи мощна имунизационна акция в летния интервал като опит да понижим броят на новозаразените при идната вълна, изясни пред NOVA един от създателите на концепцията Смилена Димитрова.

 Тя добави, че сега над 90% от болните, които запълват лечебните заведения, са неимунизирани. Коментира наклонност, съгласно която в Европа, поради засилената имунизация, болесттите от ковид понижават,.

„ В последните два дни тази тематика явно ескалира, желая да кажа на всички - нито едно решение не става без глобата на обществото. Ние желаеме всички да са солидарни с общото ни решение, тъй като харчим общите ни пари. Дали идват от страната, или от нашия джоб - всички сме тези, които вършим този бюджет ”, сподели още Димитрова.

Георгиева от пациентската организация „ Заедно с теб ” е възмутена от решението, а персоналното ѝ мнение е, че изрично не би трябвало да си доплащаме, в случай че не сме имунизирани.

„ Обществото е възмутено и яростно от предлагането, което нарушава Конституцията. Нарушава съществени конституционни права за достъп до гратис лекуване, за достъп до здравна помощ ”, добави тя.

Представителят на „ Заедно с теб ” прикани Централната етична комисия на БЛС да се самосезира за „ нарушаването на правата на хората ”. Допълни, че ще сезират прокуратурата за косвена опасност за живота и здравето на българските пациенти. 

„ Всичко, което споделя госпожа Георгиева, е реалност. Ние имаме конституционни права и никой не ги оспорва. Това, за което ние приказваме, е предложение, повдигащо въпрос пред обществото. То би трябвало да вземе решение дали ще тръгне по този път. Намираме се в изключителна обстановка ”, посочи Димитрова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР