Общественото недоволство срещу спасяването на банките по време на световната

...
Общественото недоволство срещу спасяването на банките по време на световната
Коментари Харесай

Банковите проблеми на Италия се завръщат с пълна сила

Общественото неодобрение против спасяването на банките по време на международната финансова рецесия накара европейските държавни управления да лимитират размера на държавните средства, които могат да бъдат употребявани за поддръжката на кредиторите по време на рецесия. Новите проблеми в най-старата банка в района ще покажат дали тези правила ще надживеят пандемията, написа Фердинандо Джулиано за Блумбърг.

Италианското държавно управление е изправено пред невъзможност с най-старата към момента настоящата финансова институция в света - Monte dei Paschi di Siena SpA. През 2017 година Рим национализира банката, само че новите правила на Европейският съюз за държавни помощи принудиха италианското държавно управление да обещае, че ще приватизира банката, като срокът за нейната продажба изтича в края на 2021 година Банката обаче е изправена пред нов дефицит на капитал и липса на интерес от вложителите. Най-голямата италианска банка - UniCredit SpA, наподобява е единственият евентуален покупател, само че тя ще се нуждае от спомагателни тласъци от държавното управление, с цел да се съгласи на придобиването. Не е ясно обаче, дали тези тласъци също няма да бъдат блокирани от законодателството на Европейски Съюз.

В случая Рим е жертва на личните си неточности. Проблемите на Paschi стартират дълго преди финансовата рецесия, като те се дължат на низ от неприятни решения на регулаторите, които разрешават на банката да реализира редица скъпи придобивки за сметка на бъдещата си непоклатимост. Няколко поредни държавни управления наливат държавни пари в Paschi в опит да овладеят проблемите в банката, която дестабилизира финансовата система на цялата страна.

Тези опити обаче не реализират триумф. В момента банката е изправена пред неприятни заеми, възходящи правни опасности и ниска рентабилност. Наскоро тя утвърди проект за отписване на необслужвани заеми на стойност 8,1 милиарда евро, само че за задачата банката има потребност от финансова инжекция от към 2 милиарда евро.

Още по-лошото в тази ситуация е, че съдружното държавно управление на Италия, в което влизат лявата Демократическа партия и популисткото придвижване „ Пет звезди “, са на противоположни позиции във връзка с бъдещето на Paschi. Финансовият министър Роберто Гуалтиери поддържа пазарна договорка, която да предотврати спор с Брюксел. От „ Пет звезди “ желаят да трансфорат институцията в национална банка за развиване.

Популистката партия, както и някои представители на демократите, имат вяра, че банката ще има изгода от по-засилена държавна интервенция. Те настояват, че пандемията е обезценила цената на банката и че държавното управление ще би трябвало да одобри огромни загуби, в случай че продаде банката в този момент. Те също по този начин се опасяват от редуциране на работните места при възможна приватизация и имат вяра, че кредитора може да помогне за възобновяване на Италия посредством поддръжка на държавните вложения.

Тези причини пренебрегват историята на банката. В предишното тя имаше мощни връзки с италианските политически партии, изключително тези от ляво. Тези връзки са част от казуса, като това се илюстрира от пропилените държавни средства в опити за стабилизиране на кредитора. Подновяването на процеса по национализация ще докара до повторение на грешките от предишното.

Правителството би трябвало да одобри обстоятелството, че би трябвало да продаде Paschi, въпреки че приватизацията няма да бъде лесна. Размера на банката, а и на нейните проблеми, значи, че тя може да бъде добита само от огромен състезател на пазара, като UniCredit наподобява е единственият вероятен вид. От UniCredit са наясно, че имат по-силната ръка в договарянията.

Брюксел също по този начин ще би трябвало да следи от близко детайлите по договорката. Пандемията накара Европейската комисия да анулира разпоредбите си за държавна помощ, само че това не важи за проблемите, които съществуват още от преди пандемията. COVID-19 изисква еластичност от регулаторите, само че тя не може да бъде употребена като опрощение за всичко.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР