Общественият съвет към Централната избирателна комисия /ЦИК/ предлага да се

...
Общественият съвет към Централната избирателна комисия /ЦИК/ предлага да се
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК предлага симулации за случващото се след края на изборния ден

Общественият съвет към Централната изборна комисия /ЦИК/ предлага да се проведат съвещания за това, което ще се случи след края на изборния ден. Пред „ БНР “ Цветелина Пенева разяснява, че видеонаблюдението не е главното за управление на честността на вота. Напротив. Според нея в тази ситуация най-съществен е човешкият детайл .

Тя подсети, че всички парламентарно показани парии имат свои членове, както и наблюдаващи и покровители . Именно по тази причина не може една машина да бъде поръчител за честността на изборния развой. Но видимостта ще покаже на обществото какво се случва след края на гласуването, тъй като никой до момента не е знаел това, с изключение на членовете на секционните комисии.

Пенева е безапелационна, че към този момент никой не може да дискутира дали би трябвало, или не би трябвало да има видеонаблюдение, тъй като тази мярка е била въведена с промени в Изборния кодекс . Процесът е предоставен за осъществяване на Министерството на електронното ръководство.

Експертът уточни още, че в последно време връзката сред ЦИК и Обществения съвет не е на нужната висота . Но все пак от съвета не престават да мислят по какъв начин могат да оказват помощ на Централната изборна комисия в нейната работа. Затова ще оферират да се вършат симулации на това, което ще се случи след края на изборния ден. Освен това би трябвало да се има поради, че за първи път бюлетините от машинното гласоподаване също ще се броят ръчно.

Пенева смята също по този начин, че бюлетините от двата типа избор би трябвало да се броят настрана . Затова не би трябвало да се отварят и двете урни по едно и също време. Първо съгласно нея би трябвало да се разпечат тази от хартиените бюлетини . Те би трябвало да се сортират и да се покажат на устройството за видеонаблюдение. След като бъдат преброени и данните от тях бъдат нанесени, тогава би трябвало да се отвори кутията от машинния избор.

От Обществения съвет приканиха също по този начин ЦИК да побърза с методическите инструкции за вота. Те са настояли да има повече бистрота и оптимално да бъдат употребявани функционалностите на машинното гласоподаване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР