Общественици и литератори учредиха поетична награда на името на поета

...
Общественици и литератори учредиха поетична награда на името на поета
Коментари Харесай

Учредиха награда на името на поета Константин Павлов

Общественици и литератори учредиха поетична премия на името на поета Константин Павлов. Инициативата е на Румяна Таслакова, публицист и дълготраен началник на Българската редакция в „ Дойче веле ". Членове на журито, което ще присъди наградата, сапоетесата и драматург Мирела Иванова, литературният историк и критик проф. Михаил Неделчев и писателят Ани Илков. На събитието участваха също дъщерята и внучката на поета - художничката и шеф на Националното учебно заведение за изящни изкуства Донка Павлова и студентката Неда Лаптева.

" Една нощ, предходната година, сънувах Константин Павлов. Когато се разсъниха, се замислих, че на името на този необикновен българин няма учредена премия. А би трябвало да търсим и откриваме поетите, които ще напомнят за неговия необикновен дух и изключителното му гражданско достолепие и ще носят част от тях в нашето и в бъдещото време ", сподели Румяна Таслакова и означи, че главният аршин за открояване на достойните за премията поети би трябвало да бъде точно гражданският им дух - като персони и като създатели.

Създателите на премията се сплотиха към мнението, че Константин Павлов безспорно е едно от най-необичайните и знакови феномени в българската лирика - немногословният създател, чиито неразрешени " Стихове " (втората книга на поета) се преписваха на ръка, разпространяваха се и се превръщаха в знаци на литературния и човешки издръжливост, на свободния и безстрашен дух, на високия смисъл да останеш правилен на словото и истината.

" За нас, литераторите, които съзряхме в средата на 60-те години и бяхме настроени сериозно към режима, " Стихове " на Константин Павлов бе една от нашите съкровени, най-важни книги. И след 1989 година Константин Павлов се трансформира отново в нещо като съпротива. Днес също участва непрестанно в нашето схващане като коректив посредством мяркащи се негови изречения и думи. Той към този момент е класик, само че без да е застинал в поза ", означи проф. Михаил Неделчев.

Ани Илков дефинира Константин Павлов като " сложен стихотворец, последния просветник - песимистичен просветител; човек, чийто опит стига обертоновете на мистическото, без да води до поверие, и човек, който подлага сегашното на радикална рецензия, без да напуща териториите на духа ".

" Няма различен, който да е стоял с такава житейска и креативна неотстъпчивост в отбрана на свободната мисъл, креативното въображение и автономията на изкуството в България от 60-те години и насетне. Той бе поетът, който не пееше, усъмнен в " красивото безкористие " на тогавашните " славеи ". Той взриви самото сърце на тогава пишещият се още веднъж комунистически романс, като го нападна частично със личните му идеали ", сподели Ани Илков. И предложи да се намерения и за слагане на дребен бюст на Константин Павлов наоколо до дома му в София.

Журито се сплоти и към концепцията, че присъждането на премията за лирика " Константин Павлов " си слага високи литературни цели: да запази паметта за огромния стихотворец, да дава нови и нови мотиви за преоткриване на неповторимия му вербален свят и да разкрива нови пространства за разрастване на модерната национална лирика.

Националната премия за лирика " Константин Павлов " - материално подучване и дребна статуетка, направена от скулптора Ангел Станев, ще се връчва всяка година на рождения ден на Константин Павлов - 2 април, на тържествена гала в Софийска градска художествена изложба. Първата премия ще бъде оповестена още тази година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР