Обществените поръчки у нас си остават запазена територия на корупцията

...
Обществените поръчки у нас си остават запазена територия на корупцията
Коментари Харесай

Близо половината фирми у нас смятат, че обществените поръчки са предрешени предварително

Обществените поръчки у нас си остават непокътната територия на корупцията и бюрокрацията. Това разкрива ново изследване, в което са взели участие компании, членуващи в Българската търговско-промишлена палата. Резултатите са потресаващи - едвам 1% от интервюираните настояват, че в никакъв случай не са се сблъсквали със злоупотреби и нарушавания, до момента в който 42% са уверени, че търговете и състезанията са предрешени и се печелят от авансово набелязан претендент. И още едно показателно число - една пета от предприятията в никакъв случай не са взели участие в социална поръчка.

Допитването е извършено в средата на март измежду предприятия от всевъзможен диаметър - от микро до огромни. То ясно обрисува главните пречки пред бизнеса в тази сфера, като откроява особената тежест на процедурите за по-дребните бизнесмени.

55% от компаниите са безусловно уплашени от тежката бумащина, обвързвана с кандидатстването. На първо място става дума за попълването на голям брой документи - формуляри, информации, заявления, план-сметки, данни за личния състав и така нататък За 30% от бизнеса (най-вече за по-малките компании) изискваните банкови гаранции за присъединяване в процедурите са непостижимо огромни. Една пета от интервюираните се оплакват, че липсва налична информация за поръчката. Такъв е делът и на предприятията, които считат, че възложителите афишират прекомерно огромни публични поръчки, които са по силите единствено на едри играчи, написа в. " Сега ".

Проучването на БТПП издава и самобитна присъда за " достолепията " на новия Закон за публичните поръчки, който влезе в действие тъкмо преди две години - през април 2016 година, и който сякаш трябваше да направи харченето на публичните пари по-прозрачно и по-ефективно. Внушителните 56% от мениджърите не виждат новият Закон за обществените поръчки да е донесъл някакво усъвършенстване, а 31% не могат да преценяват има ли изгоди.

Бизнесът освен подлага на критика, само че и дава градивни оферти посредством анкетата. 61% показват, че електронизацията е ключът към почтени публични поръчки. А България необяснимо се бави - въпреки че за е-процедури у нас се приказва от години и че всички страни от Европейски Съюз са длъжни да създадат електронен целия развой - от кандидатстването до фактурирането и заплащането на осъществените работи или на доставените артикули и услуги.

29% предлагат да отпаднат опциите за директно договаряне или непосредствено възлагане на поръчки на съответно определени компании. 44% от интервюираните мениджъри упорстват възложителите да не включват в изискванията субективни условия, които на процедура мощно стесняват кръга на участниците и предрешават спечелилия в надпреварата. Често да вземем за пример министерства, организации, общини си поръчват коли с такива изчерпателни " механически спесификации ", че авансово е ясно с кой снабдител са се разбрали.

Ако бъдат признати, изброените оферти ще разрешат на повече предприятия да вземат участие в процедурите и ще отстранен неприятния имидж на публичните поръчки и порочните практики - дребен брой компании да са измежду непрекъснато печелившите, без да са с най-хубавите предложения, означават от БТПП.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР