Обществена поръчка за ремонт на училище Христо Ботев“ в село

...
Обществена поръчка за ремонт на училище Христо Ботев“ в село
Коментари Харесай

Кметът на Левски: Принудени сме да работим сериозно, за да осигурим нормален учебен процес

Обществена поръчка за ремонт на учебно заведение „ Христо Ботев “ в село Българево с директно договаряне разпорежда кметът на община Левски Любка Александрова. Причината за това е, че при започване на месец май имаше значителни дъждове и в селото падна градушка. На учебното заведение са нанесени съществени вреди, които го вършат неизползваемо и рисково за живота и здравето на учители и възпитаници. Според наставление на РЗИ –Плевен, започването на образователната година би трябвало да стане след премахване на заплахите.
Прогнозната стойност на обекта е 442 159 лева без Данък добавена стойност (или 530 590 лева с ДДС). Изрично в решението за възлагане е посочено, че няма обезпечено финансиране.
За реализатор е избрана компания „ Рем Инженеринг “ в Стара Загора, еднолична благосъстоятелност на 36-годишната Анелия Ройдева. Справка в професионалния указател на Камарата на строителите сочи, че сдружението е вписано в него напълно неотдавна – на 20-ти юни. Посочените категории градежи са първа и пета група. Не попадат данни обаче за индустриален опит въобще и за личен състав през предходната година. За 2017-та в Камарата на строителите са вписани 2-ма души, за 2016-та – 4-ма. Сред дейностите на компанията в Търговския указател също не е посочено строителство.
Как ще се оправи със задачата да обезпечи образователен развой при финансово необезпечена поръчка и за какво тъкмо тази компания е определена за реализатор потърси за повече детайлности кмета на община Левски Любка Александрова.     
Г-жо Александрова, при започване на месец май падна градушка и нанесе съществени вреди на посевите и на здания общинска благосъстоятелност. Със сигурност е направена рекапитулация, на каква стойност възлязоха те?
Щетите са много разнородни и разнородни. С акуратност мога да Ви кажа какво беше повредено от общинската благосъстоятелност. Относно частните парцели нямам правилна информация. От общинските парцели основно имаше увреждане на здания в село Българене - главно в учебното заведение. Трябва да се подхващат ограничения за отстраняването им в границите на летния интервал. В момента тече процедура по отстраняването на всички повреди в границите на към половин милион лв.. Ще се подхващат дейности по възобновяване на постройката, за може да се организира естествен образователен развой от новата образователна година.
Искания от другите кметства имате ли?
Отстранили сме на процедура другите вреди със лични старания. Най-много пострадаха земеделските производители, тъй като значително беше унищожена продукцията. Така или другояче протекоха напълно обикновено процедурите по подаване на заявките до Държавна фирма " Земеделие ". Минаха комисии, оценени са вредите. Очаква се хората да бъдат обезщетени. Застрахователите също поеха ангажимент да подкрепят стопаните, които имаха застраховки. Съвсем умерено и обикновено, в границите на 2-3 седмици след бедствието, минаха комисиите. В момента към този момент се прибира реколтата - това, което е оживяло. Хората се надяват, че с компенсациите, които ще получат, няма да претърпят тотална вреда тази година.
Колко време откакто е минало оценяването хората получават поддръжката?
Подкрепата от Държавна фирма " Земеделие " идва при започване на идната календарна година. Не по-рано от януари месец следващата година ще получат компенсации хората, които имат право на това. Това са основно хората със 100% погинали площи.
И със 100% погинали площи ли има?
Разбира се. Там, където най-силно удари градушката - в кметство Българене, в землищата на град Левски, на село Асеновци, част от землището на Малчика. Така, че има аграрни производители със 100% неспасяема земеделска продукция. Хората преораваха. Бяха доста затруднени, само че в последна сметка имаме отработена технология по какъв начин да се оправяме с този вид бедствия. Така, че няма драми. Чу се, че Министерството на земеделието строи противоградни площадки в нашия район. Държим на това и се надяваме следващата година да нямаме такива огромни провали.
От Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет имате ли решение да ви възвърне разноските, които сте имали при преодоляването, а за и тези действия, които ви предстоят?
Подали сме заявките. Имаме гаранция за разчистване на дерета, премахване на огромните провали, които са основно по учебните здания, където би трябвало да стартира образователен развой през септември. Имаме гаранции, че страната ще помогне и няма да имаме проблем за разпределяне на средства, с които да се отстранят проблемите.
В тази връзка в оповестената от Вас поръчка за учебното заведение категорично написа, че е без обезпечено финансиране, по тази причина Ви запитвам дали имате ангажимент за нужните средства?
Имаме стихотворец ангажимент, водени са диалози, имаме гаранция, че средствата ще бъдат обезпечени при последващо съвещание на комисията.
Тоест, вредата е приета от регионалния шеф, надлежно от междуведомствената комисия?
Да, вредите са безусловно безспорни, само че комисията не се събира всеки ден. При идващото й съвещание чакаме съответна реакция. Извървяна е процедурата във всичките й елементи, с цел да имаме право да аплайваме и надлежно упования за финансиране.
И с цел да има смисъл да обявите поръчката. Разбираемо е и процедурата за какво е с директно договаряне, поради спешността на идните поправки?
Абсолютно, това е общоприетата процедура, която Законът за публичните поръчки дава при положение като този, когато би трябвало да се работи в миг на необходимост. Има безапелационни наставления от РЗИ, изключително за учебните здания, че няма по какъв начин да се организира образователен развой. Би било рисково за възпитаници и учители. Те няма да дадат позволение за започване на образователната година, в случай че не бъдат отстранени повредите. Принудени сме да работим съществено в идните 2-3 месеца, с цел да осигурим обикновено протичане на образователната година.
Ремонт на покрив, тавани, стени, улуци са обект на възлагане, несъмнено постройката е и наводнена?
При тези увреждания на покрива пада мазилка от тавана. Това са остарели здания и всеки теч поврежда таваните. Това се отразява на стаите от втория етаж. При всички положения би трябвало да се ремонтира постройката, с цел да не е рискова. Нашите преписки са комплектовани със снимков материал. На процедура доста съществени елементи на постройката са повредени.
Защо се спряхте при директното възлагане на " Рем Инженеринг " ЕООД, имайки поради че компанията е вписана в Професионалния указател на строителите едвам на 20-ти юни, не написа да има опит и личен състав?
Това какво написа няма никакво значение, тъй като по този начин или другояче самите компании имат съответните трансформации. Това, че не е вписано, не значи, че компанията няма опит. Хората, които работят в нея, имат опит в строителните действия.
Вероятно имате поради другата компания на притежателя, която в действителност има някакъв строителен опит?
Аз съм уверена в качеството на компаниите, които избираме. Всъщност доста съществено подхождаме, когато сортираме реализатори, изключително когато става въпрос за директно договаряне, тъй като осъзнаваме, че отговорността е безспорна и цялостна за възложителя. Знам и внимаваме доста когато избираме - дали са строители, които познаваме, или не познаваме. При всички положения би трябвало да се свърши работата в период и да е качествена. Така, че упълномощили сме сега очакванията и отговорностите си на компания, която ще се оправи.
Каква обща стойност очаквате от междуведомствената комисия, защото Вие сте вложили общински средства и за неотложни действия след бедствието?
В случая не. Направена е безусловно точна КСС. Нищо, което не е по процедурата на Закон за обществените поръчки, не може да бъде изисквано за финансиране от комисията по бедствия и повреди. Първите неотложни действия, които сме създали като община, са за наша сметка. Няма по какъв начин да ги желаяме, защото няма открит ред. Всичко остава за сметка на общинския бюджет. Ние две-три години работим по този механизъм. И виждаме, че доста действия би трябвало да правим още на идващия ден след бедствието, защото би трябвало да разчистваме, само че ние не наемаме частна техника. Справяме се с техниката от общинското БКС и от тази позиция нямаме право на в допълнение финансиране.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР