Общата търговия на Русия с Китай, най-големият й индивидуален търговски

...
Общата търговия на Русия с Китай, най-големият й индивидуален търговски
Коментари Харесай

Русия използва търговската война между САЩ и Китай, за да продава повече соя

Общата търговия на Русия с Китай, най-големият й самостоятелен търговски сътрудник, се е повишила с повече от 27% до над 100 милиарда $ предходната година, съгласно китайските данни за търговията. Търговията включва най-вече петрол, газ и метали. Но износът на съветски селскостопански артикули също нараства, изключително соята, който се е повишил повече от 10 пъти за четири години до близо 1 милион тона, осведоми WSJ.

Нарастването на търговията е подкрепено от персоналните старания на китайския и съветския президент, които са построили партньорство, предопределено да затрудни Вашингтон дипломатически и стопански.

Най-вече частните вложения и рекордният експорт на соя от съветския Далечен Изток, който споделя граница от 2 600 благи с Китай, илюстрират напъните на някои дребни и междинни предприятия и ферми да се възползват от сегашните условия.

" По-голямата част от нашите стопански връзки с Китай се дефинират от Путин и Си, само че дребните и междинни предприятия са в основата на всички търговски връзки, те към момента би трябвало да се оправят с тежката работа ", споделя Александър Габуев, ръководител на програмата Русия в Азиатско-Тихоокеанския район в Московския център Carnegie.

Виктор Силохин, шеф на кооперативното стопанство " Партизан " с повърхност 27 000 хектара, е оптимист, че продажбите ще продължат да се усилват до близката Китай.

В продължение на десетилетия огромна част от съветската стопанска система е насочена към Европа. Руската търговия с Европа обаче отслабва от 2012 година насам и се усилва с Китай. Г-н Силохин сподели, че е изпращал реколтата от соя 2000 благи на запад до най-близкия преработвателен цех в Иркутск, Русия. В Амурския район има три завода за преправка на соя, които обслужват китайския пазар.

" Има освободена ниша в Китай [заради американските темита] и ние можем да я запълним ", споделя Олег Турков, министърът на земеделието на района Амур. " Можем да продаваме всичко, което отглеждаме- търсенето е безкрайно. "

Москва се стремеше да ускори партньорството си с Китай през 2014 година, когато връзките с Съединени американски щати в началото паднаха до равнище, сходно на това от Студената война, откакто Русия беше обсипана с интернационалните наказания за анексирането на Кримския полуостров в Украйна. Въпреки че китайските вложения към момента не са достигнали равнищата, на които се надяваше Москва, Путин работи за задълбочаване на връзките с Пекин.

Дали Русия може да ускори производството си, с цел да посрещне доста китайското търсене, към момента следва да се види. Износът на соя от Русия съставлява единствено към 1% от годишния китайски пазар за импорт на соя, възлизащ на 90 милиона тона, съгласно данни на китайското държавно управление. Съединени американски щати бяха вторият максимален експортьор на соя в Китай през 2017 година след Бразилия, само че това спря през 2018 година, откакто Китай отвърна на комерсиалните мита на Съединени американски щати със лични мита.

Руски представители настояват, че развиването на Далечния Изток има голям капацитет. Изгражда се и мост над река Амур сред Русия и Китай, с вярата това да насърчи търговията. Г-н Турков споделя, че районът на Амур ще удвои годишния рандеман на соя до 2 милиона тона през идващите години, защото вложителите на агробизнеса, привлечени от китайското търсене, заместват изостаналите руски практики и машини с високотехнологично съоръжение.

Непредсказуемите превалявания и ниски температури значат, че е малко евентуално в Източна Русия в миналото да се трансформира в глобалун водач на соята. Добивите на соя на най-хубавите амурски ферми са по-малко от половината от междинната стойност, получавана от фермерите в Бразилия, от която Китай към този момент получава по-голямата част от вноса си.

Но това, което съветските производители на соя нямат от позиция на успеваемост, те компенсират с по-ниските транспортни разноски. Столицата на Амурска област Благовещенск е на 10 минути път с рейс до централната част на Хейхе, китайски метрополис от два милиона души.

Държавните чиновници на амурския район и фермерите се надяват соята да поведе по-широк селскостопански взрив. През януари Китай отстрани възбраната за импорт на съветски млечни артикули и птици. След това ще се отвори първият мост сред Русия и Китай над река Амур, последван от първия мост за жп превоз по-късно през 2020 година, който съгласно локалните управляващи ще ускори търговията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР