Общата стойност на проектите за втечнен природен газ, които ще

...
Общата стойност на проектите за втечнен природен газ, които ще
Коментари Харесай

Светът жадува“ за втечнен газ – кои са най-големите проекти

Общата стойност на плановете за полутечен природен газ, които ще бъдат одобрени за осъществяване през 2024 година, възлиза на $42 милиарда, при общо $2 милиарда през 2020 година Такава е оценката на нидерландската консултантска компания Rystad Energy, написа порталът ИнфоТек. Потребността от нови планове и растежът на вложенията в тях, са обусловени от възходящия " вкус " на вносителите на полутечен газ (LNG) в света.

Предполага се, че производството на LNG през 2030 година ще доближи 636 милиона тона, при 380 милиона тона през 2021 година Прирастът на нови мощности ще бъде обезпечен както от планове, към този момент получили дефинитивно капиталово решение, по този начин и от планове, които в този момент са в стадий едвам на идея.

Проектите от Съединени американски щати " щурмуват " пазара на LNG

В Съединени американски щати се осъществя най-големият план за полутечен газ, намиращ се в стадий на интензивно строителство. Това е планът Golden Pass LNG на стойност $10 милиарда, реализиран взаимно от QatarEnergy (до 70% дял) и ExxonMobil (30% дял) в Тексас. Заводът за полутечен газ включва три софтуерни линии, с общ потенциал от 18 милиона тона LNG годишно. Началото на производството в границите на плана е набелязано за 2024 година

Друг огромен план за полутечен газ в Съединени американски щати - Plaquemines LNG, се осъществя от Venture Global LNG в щата Луизиана. Той получи дефинитивно капиталово решение по-рано в тази година, а неговата стойност е $13,2 милиарда. Началото на производството на LNG е планувано за 2025 година, като оптималният потенциал ще бъда 24 милиона тона годишно.
 Започва създаването на най-голямото газово находище в света
Започва създаването на най-голямото газово находище в света

В плана на Катар се включи и френската енергийна компания TotalEnergies

Най-големият производител на полутечен газ в света - Катар, има намерение да усили своите мощности от сегашните 77 милиона тона, до 126 милиона тона годишно, до 2027 година.

ExxonMobil, Shell, TotalEnergies, Eni и ConocoPhillips станаха сътрудници на държавната QatarEnergy в плана за разширение на потенциала на завода за полутечен газ North Field East LNG до 110 милиона тона годишно.

В Мозамбик първите размери полутечен газ би трябвало да бъдат създадени в края на тази година, след стартирането в употреба на първата фаза на плана Area 4 LNG. Тя включва разработка на газовото находище Coral и произвеждане на полутечен газ на плаващия цех Coral Sul FLNG, с потенциал 3 милиона тона годишно. Вторият стадий на плана планува асимилиране на находището Mamba и създаване на сушата на цех за полутечен газ Rovuma LNG, с потенциал 15,2 милиона тона годишно, като се възнамерява това да се случи до 2030 година.
 Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите
Борбата за полутечен газ в света се ожесточава, кои са първите " жертви "

Европа " надува " цените на газа, което се отразява освен на нея
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР