Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима

...
Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима
Коментари Харесай

Енергийната криза в Европа ще ни струва над $200 милиарда

Общата сметка за спасяването на европейския енергиен пазар тази зима умерено ще надвиши 200 милиарда $.

Това може да звучи като в действителност огромна сума, само че би трябвало да се означи, че изчислението е включва най-лошия сюжет при който Русия да спре изцяло доставките на природен газ за Европа.

Изглежда обаче малко политици схващат мащаба на идната рецесия и разноските до които ще докара тя. Европейският съюз прикани за незабавна среща на енергийните министри по-късно този месец, написа Bloomberg.

Европейски Съюз ще би трябвало да вземе решение във връзка с стратегия за икономисване на сила, в това число социална акция и да обясни, че страните ще си оказват помощ взаимно, като споделят дребното газ, който ще бъде разполагаем. Това значи да поканим Обединеното кралство, Швейцария и Норвегия също на масата на договарянията в Брюксел.

Докато цените на природния газ и електрическата енергия не престават да се повишават, от ден на ден европейски комунални компании и търговци на дребно ще изпитват компликации. Единственият им късмет за оцеляване е да трансферират големия скок в цените на едро върху своите клиенти. Тогава обаче семействата и предприятията ще се изправят пред непостижими сметки и ще се нуждаят от държавна помощ.

В последна сметка данъкоплатците ще поемат разноските посредством по-високи цени на електрическата енергия и газа на дребно, или по-високи налози.

Германската Uniper SE, която е най-големият покупател на съветски газ, неотдавна изиска държавна помощ, а предварителните оценки дефинират сметката на 10 милиарда евро. Това евентуално ще се окаже консервативна оценка. Electricite de France SA се провали като благонадежден производител на електрическа енергия и се нуждае от държавна помощ.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР