Общата площ на всички действащи търговски паркове в страната възлиза

...
Общата площ на всички действащи търговски паркове в страната възлиза
Коментари Харесай

Наемите на магазини се вдигат

Общата повърхност на всички настоящи търговски паркове в страната възлиза на над 355 700 кв. м, ситуирани в 42 обекта, демонстрира най-новият отчет на Colliers към края на 2022 година В резултат на мощното търсене наемните равнища в търговски паркове означават покачване до предпандемичните си равнища.

Шопинг центрове в огромните градове се радват на висока претовареност и демонстрират резистентност под натиска на постпандемичната конюнктура, общата инфлация, покачването на цената на силата и политическата неустойчивост. Свободните площи в откритите обекти варират сред 1% и 7%. 

В София заетостта в комерсиалните центрове остава висока, в резултат на мощната потребителска интензивност. Няма смяна в общия размер площи, защото не се възнамеряват нови планове. През обсъждания интервал са усвоени над 6 000 кв. м, а през цялата година – над 10 600 кв. м. Средното равнище на свободни пространства в откритите планове е 3.8%, което свидетелства за продължаващия тренд на възобновяване и напредък на бранша.

В Пловдив усвоените площи в шопинг центрове за цялата година са над 5 200 кв. м, като интензивността доста набъбна през второто полугодие с наемането на 4300 кв. м. от тях. Градът остава водач по брой търговски паркове с общо 7 функциониращи.

Във Варна размерът на усвоени площи в шопинг центрове през 2022 година е 12 000 кв. м., от които 8 700 кв. м. през последните шест месеца. Това е съвсем три пъти повече спрямо 2021 г.  Нивата на претовареност остават постоянни – към 90-95%, до момента в който наемните равнища бележат растеж (24 евро/кв.м.).

По-малко свободни парцели, наемите се подвигат

Предлагането на парцели в обсъждания сегмент в Бургас е непроменено, като градът остава един от дребното регионални без настоящ търговски парк. Усвоените площи в двата шопинг центъра през годината са 4 400 кв. м.
 istock istock
През 2023 година комерсиалните паркове ще се усилват като брой и географско покритие в страната, като се чака пазарът да навлезе в стадий на засищане. Инвеститорите в новите планове няма да се пробват да ги осъществят непременно, а едвам след акуратен асортимент на местоположението и подсигуряване на професионално развита идея, за опазване на конкурентно преимущество във времето. Нови обекти от този формат ще стартират своята реализация съответно в София, а откритите ще се уголемяват.

Според специалистите  търговците ще продължат да влагат в продажби по голям брой канали (omnichannel), като интернет търговията ще има все по-голяма тежест в решението дали да се отваря нов или да резервира действителен магазин. Това не значи изключване на физическите магазини, а синергия и допълнение сред другите канали.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР