Обща акция на Европол и ФБР разби едно от най-дълго

...
Обща акция на Европол и ФБР разби едно от най-дълго
Коментари Харесай

Европол и ФБР разбиха един от най-дълго съществувалите вируси в света

Обща акция на Европол и ФБР разруши едно от най-дълго съществувалите ботнети - Андромеда. Тя е била основана, с цел да популяризира други вируси и в последните шест месеца е засечена на или е засегнала над 1 млн. машини на всеки месец, изясняват от Европол. Андромеда се използваше и във фишинг мрежата Avalanche която бе разрушена в огромна интернационална интервенция през 2016 година

Ботнетът Андромеда е служил, с цел да разреши на киберпрестъпници да овладеят засегнатите компютри и да крадат информация от тях, в това число данни за онлайн банкиране и кредитни карти. Благодарение на нея е било допустимо да се организират и офанзиви върху други компютърни системи.

" Това е следващият образец по какъв начин интернационалните сили на реда могат да си сътрудничат с промишлеността, с цел да се борят с най-значимите киберпрестъпници и инфраструктурата им за световно разпространяване на злотворен програмен продукт ", отбелязва Стивън Уилсън от Европейския център за киберпрестъпност на Европол. Операцията е осъществена благодарение на частни сътрудници, измежду които Microsoft и Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

През ноември 2016 година, след 4 години следствие, ФБР, Европол, американското министерство на правораздаването, немски и американски институции разрушиха интернационалната незаконна инфраструктура Avalanche. Тя бе употребена, с цел да ръководи световни хакерски офанзиви. Разследването на Avalanche е помогнало за разкриването и на Андромеда.

Международните сътрудници са съумели да поемат контрола върху над 1500 домейна на зловредния програмен продукт и по този начин да пренасочат към себе си трафика от инфектираните компютри към киберпрестъпниците. Според Microsoft в границите на 48 часа, управляващите са открили IP адресите на близо 2 млн. жертви на Андромеда от 223 страни. Арестуван е един обвинен в Беларус.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР