Обширни райони на Северозападна Европа са под вода след серия

...
Обширни райони на Северозападна Европа са под вода след серия
Коментари Харесай

Снежни бури и наводнения връхлетяха Северозападна Европа и Скандинавия

Обширни региони на Северозападна Европа са под вода след серия зимни стихии, пристигнали от Атлантическия океан. Стихията донесе значителни превалявания от дъжд и сняг, които паднаха върху към този момент прогизналата почва. Скандинавският полуостров беше вцепенен от рисков мраз. В шведско арктическо населено място записаха температурен връх за януари за последния четвърт век - минус 43,6 градуса. 1000 транспортни средства бяха блокирани в снеговете на главен път в Швеция.

Придошлите води в Северна Франция стартират постепенно да се отдръпват, само че редица региони остават потопени. Стихията засегна общо пет департамента, най-тежко Па дьо Кале и Арден. Водата заля центъра на град Арк в Па дьо Кале. Преминаващата оттова река Аа, за която е оповестена Червена паника, е достигнала пиковото си ниво нощес.

За секване на улиците в Арк са обезпечени гумени лодки и трактор. Общо 1300 поданици на Па дьо Кале са потърпевши от наводненията, наложила се е евакуация на 371 души. Около 500 към момента са без електричество. В рамките на два месеца регионът се наводнява за повторно след проливни дъждове през ноември.

" Първия път си мислех, че е просто неприятен шанс. Повторението обаче удря морала и портфейла. Питаме се по какъв начин ще се оправим ", разяснява Антони Ришвен - гражданин на гр. Арк.

Скъсана дига след пороите във Франция и Белгия наложи частична евакуация край нидерландския град Маастрихт.

Аварийни екипи издигат краткотрайни спонтанни бентове против водната буря в Северна Германия. Канцлерът Олаф Шолц инспектира ситуацията в провинция Саксония-Анхалт.

Засегнати от наводнения след проливни дъждове през последните дни са и Северен Рейн-Весфалия на Запад, както и Тюрингия на изток. Пострадали са стотици фермери в Долна Саксония.

" От град Олденбург ни подредиха да се евакуираме в гимназията в Еверстен, само че не мога да оставя фермата. Трябва да се грижим за коне и други животни, не е толкоз просто ", сподели Йенс Ровер - фермер.

Прогнозите са дъждовете в Северна Германия да продължат и през идващите дни.

Бурята Хенк провокира наводнения, спирания на електрозахранването и разстройства в превоза във Англия. На места бяха регистрирани ветрове със скорост 150 километра в час. Изтръгнато дърво лиши живота на 50-годишен мъж в автомобил в Западна Англия.

Спасителните служби на Швеция съумяха да изтеглят хората от 1000 моторни транспортни средства, блокирани за повече от 24 часа в снежни преспи в южната част на страната, съобщи Би Би Си.

Автомобилите се оказали в снежен капан на главния път Е22 сред Хьорби и Кристианщад. В помощ бе мобилизирана армията, която с верижни машини достави храна и вода на блокираните, само че също проправи път за измъкването на транспортните средства. Военните и избавителните служби са работили и през цялата нощ против четвъртък.

Снежната стихия връхлетяла региона в сряда сутринта и за нула време затрупала шосето, което станало изцяло непроходимо. Вчера сутринта множеството коли бяха изведени от пътя, само че там остават още голям брой камиони. От полицията показаха, че метеорологичните условия леко се усъвършенстват, само че прибавиха, че пътят ще бъде разчистен най-рано през днешния ден сутринта.

Метеоролози оповестиха, че в Швеция е записана най-студената януарска нощ от 1999 година В шведска Лапландия градусите паднаха до минус 43,6 по Целзий. Рекордът от минус 49 градуса е регистриран на 27 януари 1999 година в град Каресуандо, покрай границата с Финландия.

Дания и Финландия също са обхванати от снежен пъкъл, датската полиция прикани водачите да заобикалят пътувания, изключително в северните и западните елементи на страната.

Лошото време в скандинавсикте страни се чака да продължи най-малко до края на седмицата, като прогнозите са за температури от минус 35 градуса.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР