Обсесията по отношение чистотата на зъбите и свежестта на дъха

...
Обсесията по отношение чистотата на зъбите и свежестта на дъха
Коментари Харесай

Скритият риск при прекаляване с водата за уста


Обсесията по повод чистотата на зъбите и свежестта на дъха може да докара до диабет вид 2. Ново изследване на екип от Харвардския Университет демонстрира, че субстанции в състава на множеството видове вода за уста покачват риска от поява на инсулинова устойчивост . При дълготрайно излагане на тези субстанции се основават условия за диабет вид 2 у всеки човек, без значение от възрастта.

Водата за уста убива, нормално сполучливо, бактериите в зъбната плака, които водят до поява на кариес и основават неприятния мирис в устата. Успоредно с тях обаче антибактериалните съставки в множеството типове водa за уста убиват и потребните бактерии в денталната флора.

Някои от тези бактерии синтезират азотен оксид, който от една страна е значим за кръвообращението, а въпреки това – взе участие в регулацията на инсулиновата секреция в панкреаса. Така унищожаването на потребните бактерии в устната празнина директно повлиява равнищата на кръвната захар и може да докара до диабет.

Проучването на екипа от Харвард обгръща 1200 индивида, които до старта му нямат проблеми с кръвообращението, диабет или даже преддиабет . Общото сред тези хора е, че употребяват постоянно вода за уста като част от денталната си хигиена. Разликата сред тях идва от честотата, с която употребяват водата за уста – някои от тях един път на ден, останалите - 2 до 3 пъти.

Свързани публикации.. Защо вярната грижа за зъбите е значима за общото ни здраве? 0 5 болести с отражение върху денталното здраве 0 Водата за уста - в помощ против гонореята 0

Резултатите от изследването демонстрират, че хората, които употребяват вода за уста 2 или повече пъти на ден, са изправени пред 55% по-висок риск от развиване на диабет вид 2 спрямо тези, които я употребяват по-рядко. В рамките на тригодишното изследване 30% от участниците, употребили постоянно вода за уста, развили диабет, а други 20% имали преддиабет.

Учените смятат, че резултатите са задоволително показателни за това до каква степен може да докара неконтролираното прилагане на вода за уста. Наред с изгодите за денталното здраве , тя може да донесе систематични негативи за организма и проблеми с общото здравословно положение. Това акцентира значимостта на постоянното четкане и разчистване на зъбите като главно средство за безвредно унищожаване на рисковите бактерии в устната празнина.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР