Обсъждат се текстове за бъдеща законова промяна, която да предвижда

...
Обсъждат се текстове за бъдеща законова промяна, която да предвижда
Коментари Харесай

Обмислят санкции за болници, които отказват да лекуват пациенти с КОВИД


Обсъждат се текстове за бъдеща законова смяна, която да планува глоба за тези лечебни заведения, които отхвърлят да лекуват заболели с ковид. Това разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който обясни какви тъкмо ще са дилемите на Националния логистичен щаб.

Органите на РЗИ ще подкрепят другите служби. Ще бъдат направени мобилни групи от смесени екипи за инспекциите за съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Разчитаме с изключение на на контрола, по този начин и на самосъзнанието на всеки един, разяснява още той след среща с шефовете на лечебни заведения.

Вчера се гориха маски обществено, а маските избавят животи, маските оказват помощ, безапелационен бе проф. Ангелов, визирайки снощните митинги и всеобщото възмущение от идната заповед за носенето на маски навън. Той добави, че към момента доста в детайли се прецезират текстовете и понятията към заповедта, която се чака да бъде подписана от него до края на деня.

По-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов даде своите „ заръки “ какво тъкмо да написа в заповедта и от думите му стана ясно, че маските няма да са наложителни на всички места навън. Как тъкмо ще се изясни къде и по кое време – ще се разбере от заповедта.

Ангелов сподели още, че ще бъдат разкрити спомагателни кревати за пациенти с КОВИД. Болниците ще бъдат глобявани, в случай че откажат лекуване на пациент с COVID-19, добави той. Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение. Основният проблем, който имаме в цялата страна е личният състав. Това са лекарите и сестрите, които са извънредно изморени. Голяма част от тях към този момент стартират да са положителни, друга огромна част са под карантина. Това е единственото нещо, което ни тормози. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора мъчно ще намерим. Именно за това призоваваме всички български жители да съблюдават ограниченията, точно за това ще въведем и спомагателни ограничения с маските, обясни министърът.

Решението за носене на маски навън, където има рисков контакт, е взето след двучасов разговор с двата експертни съвета - по епидемиологични и инфекциозни заболявания. Председателят на експертния съвет изрично поддържа носенето на маска навън в местата, където имаме рисков контакт, посочи Ангелов.

Според него носенето на маски навън е подбудено само от здравна логичност, а задачата е колкото се може по-малко хора да бъдат инфектирани. Там, където има риск, скупчване ще би трябвало да се носят маски навън, сподели още здравният министър.

Ако излизате да си изхвърлите боклука и сте самичък по пътя от входа на жилището до кофата за отпадък, няма да носите маска. Ако чакате обаче на една опашка за PCR проби, на опашка за нови документи за персонална карта, на дълга опашка пред хранителен магазин, ще би трябвало да носите маска, даде за образец той.

Очакваният резултат от новата мярка е 30% по-ниска заболеваемост.

Ще бъдат направени и мобилни групи от представители на виновните институции, които да наблюдават за спазването на заповедта.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР