Обсъждаме поставянето на вендинг машини за изкупуването на пластмасови бутилки.

...
Обсъждаме поставянето на вендинг машини за изкупуването на пластмасови бутилки.
Коментари Харесай

Обмисля се машини да изкупуват пластмасовите бутилки

Обсъждаме слагането на вендинг машини за изкупуването на пластмасови бутилки. Целта е да се подтиква преработването, а жителите да получават заплащане под някаква форма. Това съобщи вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на парламентарния блицконтрол в петък. Той отговори на въпрос за условията за преработване на пластмасови опаковки, заложен му от Цветелина Заркин, народен представител от " Продължаваме Промяната ", съобщи Българска телеграфна агенция.

" България на този стадий мъчно може да реализира задачата за преработването от пластмасовите опаковки. Трябва да създадем съществена смяна ", съобщи Сандов.

Той изясни, че концепцията за вендинг машини ще се създаде в Министерството и ще бъде препоръчана за разискване в Министерския съвет, а по-късно - и в Народното събрание.

През годините нееднократно е коментирано въвеждането на такава система за събиране на пластмасовите бутилки, каквато има в редица европейски страни. При последното коментиране на концепцията през 2015 година обаче с аргумента, че тя ще докара до повишаване на минералните води и безалкохолните питиета, а комерсиалните вериги ще би трябвало да влагат в специфичните машини за разчитане на кодовете за назад изкупуване на пластмасовите бутилки. Организациите за разделно събиране пък твърдяха, че това ще докара до закриване на работни места в сегашните сепариращи съоръжения и в създадените от тях схеми за оползотворяване на амбалажа.

Идеята за маркиране на пластмасовите бутилки при първичното им стартиране на пазара и заплащане на депозит, който да влиза в цената на продукта, а след това да се възвръща при връщането на амбалажа, нееднократно е стартирана, само че по този начин и до момента не е осъществена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР