Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще

...
Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще
Коментари Харесай

Обмисля се създаване на ново подразделение на армията, което да оперира с дронове

Обсъжда се основаването на нов жанр въоръжени сили, които ще оперират с разнообразни по тип и предопределение дронове. Това събщи за " По света и у нас " команидирът на Сухопътните войски ген. Деян Дешков.

Как безпилотните летателни средства трансформираха философията на общовойсковия пердах и по какъв начин навлизат в пехотните подразделения, ревизира екип на Българска национална телевизия, който се вкючи в двудневно тактическо обучение с бойни стрелби на артилеристи от 61ва механизирана Стрямска бригада на полигона " Тюлбето " край Казанлък.

Самоходната артилерийска установка " Гвоздика " е най-маневреното средство на въоръжение в артилерийските формирования на Сухопътните войски. Снабдена е със 122-милиметрово оръдие и боекмоплект от 40 осколъчно-фугасни снаряда.



Масовото потребление на дронове в украинския спор промени философията за водене на актуалния общовойскови пердах. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, съгласуване на огъня и потреблението им за директна офанзива на съперника, се регистрира от командването на Сухопътните ни войски и към този момент втора година опитът от войната се употребява за образование на нашите пехотни подразделения.

" С този дрон няма към този момент скрити цели и съперници ", сподели младши сержант Дончев - оператор на дрон.

Освен всеобщото нахлуване на дронове от хеликоптерен вид, в Сухопътните войски от години се употребява безпилотната система " Рейвън ", с доста по-голям обхват на деяние.

" Безпилотното разследващо средство дава опция да се издигне на височина от 4 км и на разстояние от наземната станция до 10 км, да се смъкват координатите на дадените обекти и цели и да се предадат в центъра за ръководство на огъня ", изясни младши сержант Иванов.



Консултанти от американската войска интензивно подкрепят тактическата и огнева подготовка на пехотните ни подразделения. Фокусът още веднъж са безпилотните апарати.

При слаба видимост, мъгла, мощен вятър и изобилен дъжд, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват остарели и изпитани разследващи системи, работещи посредством акустични или електромагнитни талази.

" Радиолокационната станция може да сканира на 360 градуса на разнообразни скорости. Горе-долу прави цялостно проучване на 360 градуса за 1 минута. Може да покаже на цифровия екран до 600 движещи се цели по едно и също време, като автоматизирано наблюдава придвижването на всяка една цел ", разясни младши сержант Иван Делчев.

А за акустични локатори във формата на железни гъби е лека задача да засекат противниковата артилерия.

" Възможностите на системата са разузнаване на стрелящи артилерийски системи - противникови - на дълбочина до 20 км и фронт 10-12 километра ", сподели капитан Васил Христов- пълководец на рота от батальон " ISTAR ".

Най-важният детайл, който непрекъснато се тренира, е скоростта:



" За да може 15-тонните машини по-най бързия метод след приемане на координатите, в границите на 2 минути да произведат изстрели и да се изнесат от огневата позиция ", разяснява капитан Стефан Стефанов - пълководец на самоходна артилерийска батарея.

В противоположен случай дроновете на съперника ще засекат техните позиции и до 3 минути по-късно ще ги нападат с артилерия или ударни дронове, а това безпокои командирите.

" Ние въпреки всичко сме уязвими, най-много откъм безпилотни летателни апарати, както и високоточни оръжия, което може би поражда нуждата от придобиване на системи за противовъздушна защита, с които да можем да бъдем изцяло предпазени ", сподели подполковник Галин Георгиев - пълководец на 61 Самоходен артилерийски дивизион от 61-ва бригада.

Затова се обмисля основаване на нов жанр войски

" Съвременният общовойскови пердах сподели още веднъж опциите на артилерията, пехотата, инженерните формирования. Изобщо това, което го знаехме, че всичко е логистика в багра. Но се заражда нов жанр войски, свързани особено с дроновете и системите за противопоставяне на същите ", сподели генерал-майор Деян Дешков- пълководец на Сухопътните войски.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР