Обсъжда се отпадане на зеления сертификат при определени условия. Това

...
Обсъжда се отпадане на зеления сертификат при определени условия. Това
Коментари Харесай

Въвеждат ограничителни мерки до дни в два от регионите у нас

Обсъжда се отпадане на зеления документ при избрани условия. Това стана ясно след съвещание на Националния пандемичен комитет. Два района следва да влязат в трети стадий - там ще бъдат въведени ограничаващи ограничения.

Отпадането на зеления документ към момента е на стадий концепция.

" Ще премахнем зеления документ, сега, в който единият от двата критерия се реализиран. Единият аршин е имунизация от 60%. Тази имунизация е с първите 2 дози. Ако стигнем 60% зеленият документ отпада за вътрешно ползване ", сподели министър председателят Кирил Петков.



Вторият наложителен аршин е претовареност на интензивните кревати под 5%.

" Разбира се, запазвайки опцията, в случай че предна вълна отново вдигне доста високо рискът за здравната система да се вкара още веднъж ", сподели Петков.

На пет, вместо на шест зони към този момент е разграничена страната, с цел да може по-ефективно да се ръководи епидемията.

" Kлъстреният принцип сме го създали по този начин, че да дава отговор оптимално на действителната обстановка. С други думи 5 района покриват петте медицински университета в България. В София, Пловдив, Плевен и Стара Загора ", сподели доцент Ангел Кунчев.

" Мерките се вземат на регионален принцип, само че ръководството става на равнище по-голям клъстер ", посочи здравният министър Асена Сербезова.

" Регион 1, който включва София и Благоевград се чака да влезе в стадий 3 след пет дни, което стартира с ограничаващи ограничения ", сподели министър председателят.

В София и Бургаска област част от учениците минават на отдалечено образование от понеделник.

" Над 5 000 са за София от началото на седмицата децата, които са болни. Над 1000 индивида са педагозите ", осведоми Пенка Белева, основен секретар на регионалния шеф на София-град.

От четвъртък в София заведения, заведения за хранене, играни зали, кина, театри и други действия със значение за публичното здраве ще работят до 22.00 часа с половината от потенциала си.

" Колкото и мъчно да ни е, би трябвало да го създадем, с цел да опитаме да прекършим гръбнакът на ковида. На процедура от през днешния ден към този момент сме в трета зона ", сподели Иван Кючуков, регионален шеф на София-град.

От сдружението на заведенията се заканиха, че няма да съблюдават новите ограничавания.

" Нищо не можем да създадем. Оставаме на съзнанието и на желанието на хората да съблюдават тези ограничения. Ако те нямат отговорно отношение към себе си, то най-малко нека имат отговорно отношение към децата си ", посочи Кючуков.

В София свободни места в Коронавирус отделенията има, само че съгласно Кючуков разкритите педиатрични интензивни кревати са малко.

Репортери: Мая Димитрова и Альоша Шаламанов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР