Обсъдихме международните приоритети - Шенген, еврозоната, защитата от мигрантите на

...
Обсъдихме международните приоритети - Шенген, еврозоната, защитата от мигрантите на
Коментари Харесай

Денков: България ще има подкрепа навсякъде

" Обсъдихме интернационалните цели - Шенген, еврозоната, отбраната от мигрантите на европейската граница, помощта за Украйна. Това са тематики, които са европейски. Това, което беше ясно казано, е, че България ще има поддръжка на всички места, където има потребност. За отбрана на границата към този момент бяха отпуснати 45 млн. евро. Това съобщи след срещите си с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел министър председателят Николай Денков. 

" Ще бъдат поканени специалисти от Европа, с цел да създадем звено, което да управлява отбраната от миграция. Разбрахме се да работим дружно по няколко тематики в идващите месеци ", добави той. 

" За еврокомисаря би трябвало да излезе публично мнение от Европейската комисия. Ясно чух като обръщение, че и двамата ни претенденти са с извънредно високи качества. Госпожа фон дер Лайен беше признателна, че сме показали такива претенденти ", увери министър председателят. 

По отношение на парите по ПВУ Денков съобщи, че второто заплащане е обвързвано с избран брой промени и приемане на законопроекти в Народното събрание.

" Когато сформирахме това държавно управление, половината от тези промени не бяха направени. Трябва да наваксаме в границите на седмици и месеци. Това, което сме възнамерявали и се опитваме да осъществяваме, е до края на месец септември да наваксаме и да желаяме заплащане, което, в случай че всичко е наред, да пристигна до края на годината.

Третият транш също е обвързван със съществени промени. В момента, в който сме подготвени с тези във втория, ще задвижим и тях.

Говорихме обширно за еврозоната. Нашето държавно управление е обвързвано с явен ангажимент да продължим в тази посока. Има няколко законопроекта, които би трябвало да се одобряват. Обсъдихме по какъв начин бихме могли да улесним процеса и хората да схванат, че няма да има разтърсвания ", сподели още той. 

" При нас е доста по-лесно да преминем от лев в евро. Ние към този момент използваме еврото. Няма нещо ужасно, стига да подготвим хората и стопанската система за това, което ще се случи ", увери министър председателят. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР