Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е

...
Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип, а е
Коментари Харесай

Радев: Образованието не трябва да функционира на пазарен принцип

Образованието не би трябвало да действа на пазарен принцип, а е въпрос на институционална и социална отговорност към бъдещето на България.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща в президентската институция през днешния ден с управлението и членове на Националното посланичество на студентските препоръки. НПСС е единственият законоустановен народен орган за отбрана на правата и ползите на над 230 000 студенти, които се образоват в системата на българското висше обучение.

По време на срещата президентът Радев акцентира, че страната е в дълг към младежите, а развиването на обществото и стопанската система изисква готови фрагменти от българското висше обучение. Румен Радев уточни също по този начин, че държавните вложения в тази посока са инвестиции в качеството на човешкия капитал у нас и в просперитета на страната ни.

„ Нелогично е да не може да се отделят задоволително пари за висшето обучение и студентите и не можем да чакаме качествено обучение, което да се появи от единствено себе си “, уточни още президентът.

Студентите сложиха редица проблеми, с които се сблъскват в своето всекидневие като изискванията на живот в доста от общежитията в страната, високите сметки за електрическа енергия, които се постанова да заплащат, защото студентските общежития са със статут на небитови консуматори. Повдигнати бяха също по този начин въпроси, свързани с извънредно незадоволителните места за специализация държавна поръчка за младите лекари, неравнопоставеност в приемането на стипендии за висок триумф сред другите университети, както и ниският размер на получаваните стипендии, за основаването на организация за присъединяване на студентите в платени стажове и за съответно възнаграждение на труда им при присъединяване в разнообразни научни планове.

След края на срещата студентите връчиха на президента Румен Радев статуетка на Свети Георги Победоносец за приноса и дейната работа на президентската институция със студентските организации.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР