Образованието е в основата на развитието както на отделния човек,

...
Образованието е в основата на развитието както на отделния човек,
Коментари Харесай

ГЕРБ-Видин: Работни места, високи доходи и развиваща се икономика се постигат само с качествено образование

Образованието е в основата на развиването както на обособения човек, по този начин и на обществото като цяло. Работни места, високи приходи, разрастваща се стопанска система се реализират единствено с качествено обучение.

Това сподели националният представител от ГЕРБ Владимир Тошев пред близо 150 души по време на цивилен разговор на тематика обучение, който се организира във Видин. Форумът е част от Платформата за цивилен разговори "Европа в нашия дом ", оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ. В събитието взеха присъединяване заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, регионалният шеф на Видин Албена Георгиева, кметът на община Видин Огнян Ценков, началникът на РУО Веселка Асенова, кметове и ръководители на общински препоръки от региона, шефове на учебни заведения и детски градини, учители и родители.

"Образованието е приоритет както за държавната, по този начин и за локалната власт. И бих подчертал - качественото обучение. Това е общият ни блян, българското обучение да дава отговор на най-високите модерни условия за качество. Можем да реализираме това, когато имаме стимулирани и готови учители, когато превърнем учителската специалност в една от най-предпочитаните”, сподели още Владимир Тошев. Той уточни, че точно в тази връзка държавното управление подсигурява удвояването на учителските заплати до края на мандата и оказва поддръжка за младите учители. Отделят се обилни средства за възстановяване на просветителната инфраструктура както от националния бюджет, по този начин и от европейските фондове. „ С 624 млн. лева по Оперативна програма „ Региони в растеж” се модернизират 416 образователни заведения, в които учат над 250 хиляди деца и младежи. Променят се постройките, дворните пространства, модернизират се обзавеждането и оборудването в учебните заведения и детските градини. За първи път обръщаме съществено внимание и на спортните съоръжения”, уточни още националният представител от ГЕРБ. Владимир Тошев беше безапелационен, че точно качественото обучение е опция за превъзмогване на районните несъответствия и е бъдещето на районите. Добрата просветителна среда, стимулираните учители, ангажираността на цялото общество е гаранция, че нашите деца и младежи ще са конкурентни на своите връстници от Европа и света”, сподели още националният представител от ГЕРБ-Видин.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова бе безапелационна, че държавното управление води поредна политика в региона на образованието. "Качественото обучение и просвета са единственият път към икономическото и обществено развиване на нацията. Инвестицията в учителите е инвестиция в бъдещето на нашите деца. Нямаме право да губим нито едно дете по пътя на образованието и наше общо обвързване е да му дадем познания, принадлежности и качества да бъде сполучлив и свободен жител на България, Европа и света ", акцентира заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Кметът на Видин Огнян Ценков се спря на плановете, които Общината осъществя по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ - модернизиране на просветителната инфраструктура в СУ „ Цар Симеон Велики “ и в Природо-математическата гимназия „ Екзарх Антим I “. Ценков изрече своята признателност на държавното управление за това, че със средства от държавния бюджет са въведени ограничения за енергийна успеваемост в Гимназията с преподаване на непознати езици „ Йордан Радичков “. Кметът обърна внимание и на дейния разговор сред локалната власт и управленията на учебните заведения и детските градини в Общината. „ Най-големият триумф обаче, който постигнахме дружно и с който желая да поздравя всички присъстващи, е разкриването на филиала на Русенския университет. Днес тук се образоват 435 студенти “, съобщи Ценков. В тази връзка административният шеф на филиала Момчил Станков заяви, че е разкрита още една нова компетентност – „ Начална педагогика “.

Областният шеф Албена Георгиева акцентира, че дискусионният конгрес на тематика обучение е второто събитие от платформата за цивилен разговори "Европа в нашия дом ", което се организира във Видин. "Първата среща беше обвързвана с районната политика, а през днешния ден приказваме за обучение. Днешният разговор продължи и надгради първия, тъй като не можем да приказваме за районно развиване, без да приказваме за образование-модерно и качествено обучение, отговарящо на условията на актуалния свят ", сподели Албена Георгиева.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР