Обрат по делото спасява за момента Митьо Очите! Невиждан до

...
Обрат по делото спасява за момента Митьо Очите! Невиждан до
Коментари Харесай

Съдебен гаф спасява Митьо Очите: Делото дадено на грешен съдия, сетиха се година по-късно

Обрат по делото избавя за момента Митьо Очите! Невиждан досега гаф в правосъдната ни система беляза процеса против Димитър Желязков – делото против несебърския крими необут и компания е разпределено на неверен арбитър. Спират го, до момента в който не изяснят обстановката. Това стана ясно на последното съвещание в Софийския градски съд (СГС).
Съдийката, която гледа процеса против Митьо Очите, внезапно се сети, че по закон не може тя да води делото против него, тъй като то е неверно разпределено след затварянето на спецсъда в София, където няколко години се правеха опити то да започва. Докато не се обясни този проблем, делото е на пауза, предава България Днес.
След закриването на профилирания углавен съд процесът против Димитър Желязков за началник на проведена незаконна група бе изместен в Софийски градски съд. Точно тогава става съдбовната и нечувана до момента неточност. Вместо арбитър Лидия Георгиева, която следеше делото години наред, да продължи да е отпред, то е трансферирано на различен арбитър – Петя Тропчева. Това се случва предходната година, когато закриват спецсъда. Според закона обаче, когато един арбитър е гледал дело в спецсъда, той и единствено той би трябвало да продължи да се занимава с него, в случай че няма някакви изключителни условия. Например даденият арбитър да се е преместил в различен град или към този момент да не е на работа. Случаят тук не е подобен, тъй като арбитър Лидия Георгиева сега работи като магистрат не къде да е, а в Софийски градски съд. Тук идва въпросът, за какво делото не е траяло под неин контрол, а е трансферирано на различен арбитър. Както и за какво се сещат всички за това чак след 1 година. На тези въпроси отговор няма – несъмнено е просто административна неточност.
Това занапред следва да се откри от заместник-председателя на Софийски градски съд и началник на Наказателното поделение към съда. Разпореждането на Темида е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Проблемите на Желязков и компания започнаха преди години след екшън в заведението „ 4you “, след което спецсъдът подпука цялата тайфа. Впоследствие Очите бе хванат в Истанбул по съмнения, че е опитал да се укрие отвън страната. Дни по-рано при спецакция у нас бяха арестувани други ъндърграунд герои, които по-късно осъмнаха с обвинявания, че са част от кримибандата, ръководена от Желязков. Митьо Очите и още 12 души са погнати, че са били част от незаконна група за изнудване, насила посредством закани, палежи и разпространяване на опиати. Желязков е упрекнат за началник на групата, която съгласно прокуратурата е работила в интервала 2013-2018 година
В началото на 2020 година стартира и процесът в спецнаказателния съд, само че там прокуратурата търпи сериозен неуспех. Към момента делото още веднъж е до под кривата круша, а в самото начало нещата сякаш потеглиха. Преди над 3 години процесът стартира обикновено, като в границите на няколко месеца бяха разпитани и очевидци, измежду които и основните пострадали Йордан Йорданов – Данчо Паркета и Атанас Симеонов. Йорданов и Симеонов се жалват, че са били подложени на изнудване, закани и палежи. По едно време много изненадващо Йорданов и Симеонов отдръпнаха огромна част от показанията си. Впоследствие беше открит и спор на ползи и делото още веднъж бе прекършено в зародиш.
Изводът за всички тези години е, че постоянно се намира някаква малка врата в закона, която да употребяват юристите на кримибандата, или пък обвинителният акт на прокуратурата куца по някакъв метод и го връщат на изправителен. Дали въпросът ще бъде обяснен и по кое време и по какъв начин ще се случи това, следва да разберем.
Промените след закриването на спецсъда
С влизането в действие на новия закон за правосъдната власт след закриването на спецсъда у нас първоинстанционните наказателни каузи пред профилирания углавен съд стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, провел съвещанието. Тоест съдията, който е почнал делото в спецсъда, би трябвало да го гледа и в Софийския градски съд. В случая на Митьо Очите това е надалеч от действителността, което поражда следващите проблеми в процеса, а отминалостта си тече. В този случай законът работи в интерес на Очите поради нелепата неточност на Темида.
Престъпният необут е на независимост
В момента Митьо Очите е на независимост, откакто години наред бе под домакински арест с електронна гривна на глезена. Темида промени мярката на Желязков в края на май тази година и го пусна на независимост срещи 20 бона гаранция. Оттогава Желязков най-свободно си бръмчи из Несебър.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР