Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски: Силен народе на нашата силна

...
Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:
Силен народе на нашата силна
Коментари Харесай

Зеленски: Русия се прави на глобален играч, а се страхува от няколко журналисти

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Силен народе на нашата мощна страна!

Днес е денят, в който още веднъж и още веднъж се убеждаваме в това, какъв брой надалеч сме от Руската федерация. Представете си, че там в Москва бяха уплашени от изявлението ми с съветски публицисти. Тези от тях, които могат да си разрешат да кажат истината. Докато публицистите се готвеха да разгласяват нашето изявление, а ние говорихме с тях този следобяд, съветската организация за цензура насочи опасност. Така и написаха – упорстват да бъде отказано в публикуването на диалога. Щеше да е смешно, в случай че не беше толкоз трагично.

Те унищожиха свободата на словото в своята страна, пробват се да унищожат прилежащата страна. Те се показват като световен състезател. И самите те се опасяват от относително къс диалог с няколко публицисти.

Е, в случай че има такава реакция, значи вършим всичко както би трябвало, те се тормозят. Явно са видели, че жителите им имат от ден на ден въпроси по отношение на положението на нещата в страната им. Максималният контрастност е диалогът ми с обичаните ни украински ТВ публицисти. Проведох zoom конференция с близо петстотин наши медиа публицисти, които сътвориха телемаратон „ Обединени вести “. Аз съм им признателен. Въпреки че бяхме лимитирани във времето, говорихме много обширно. Усеща се, че всички се грижат за Украйна, грижат се за нас и вас, грижат се за нашето бъдеще. Записах си доста въпроси и оферти и всички ще работим по тях.

Днес поддържах международния маратон за мир в Украйна. Не единствено телевизионния. В десетки други градове по света хората се събраха в поддръжка на страната ни, в поддръжка на свободата. Приятно е! Внушителен брой хора по площадите на Европа, на други континенти. И това е извънредно значимо. Защото когато хората са на площада, политиците към този момент няма да могат да се вършат, че не чуват. Не ни чуват нас. Не чуват Украйна. Ще продължа да се обръщам към парламентите на други страни. Седмицата е планувана да бъде доста натоварена от дипломатическа позиция. Следователно никой няма да може да скрие украинския интерес някъде в политически кабинети или в бюрократични малки врати.

Няма да позволим на никого да не помни за нашите градове, за Мариупол и други украински градове, които се унищожават от съветските военни. Все повече хора по света са на страната на Украйна, на страната на положителното в тази битка със злото. И в случай че политиците не знаят по какъв начин да следват хората, ние ще ги научим. Това е основата на демокрацията и нашия народен темперамент. Още един път желая да благодаря на нашите хора в Херсон, Каховка, Славутич и други градове, които не стопират да се съпротивляват на окупаторите. Ако окупаторите краткотрайно влязоха в украинските градове, това значи единствено това, че ще би трябвало да ги изоставен. И на тези феноменални простаци, които се пробват да си сътрудничат с съветските войски, желая да им припомня, че те предават и своите. Какво ще създадат с непознатите предатели? Бих им споделил, да помислят. Но знам, че такива хора няма с какво да мислят. Иначе нямаше да станат предатели.

Разбира се, ще работим тази седмица и върху новите наказания против Руската федерация, против експанзията, които са нужни, до момента в който съветските войски остават на територията на Украйна. Предстои нов кръг от договаряния, тъй като търсим мир. Наистина. Без отсрочване. Както ми споделиха, има опция и нужда от персонална среща в Турция. Това не е неприятно. Нека да забележим резултат. Приоритетите ни в договарянията са известни. Суверенитетът и териториалната целокупност на Украйна са отвън подозрение.

Ефективните гаранции за сигурност за страната ни са наложителни. Целта ни е явна – мир и допустимо най-бързо възобновяване на естествения живот в родната страна. Въоръжените сили на страната ни задържат окупаторите, а в някои региони даже вършат крачки напред. Браво. Смелостта на нашите бранители, това, какъв брой умно се държат на бойното поле... Това е толкоз значимо, че никакви думи на признателност няма да са задоволителни. Но още веднъж и още веднъж не се изтощавам да благодаря. На всеки наш бранител, на всяка наша защитничка... На всички, които се борят за бъдещето за нас с вас, за нашите деца, за нашия народ. Подписах укази за заграбване на званието Герой на Украйна на 15 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, трима от които - посмъртно.

Както и декрет за отсъждане на държавни награди на 142 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и петима военнослужещи от Управлението за държавна отбрана на Украйна. Ще бъда почтен, за мен е огромна чест да подписвам такива укази. Вечна памет на всички наши Герои. Вечна памет на всички отдали живота си за Украйна. За нас с вас.

Слава на всички вас!

Слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР