Оборотите са правопропорционални на разхода - колкото по-големи са оборотите

...
Оборотите са правопропорционални на разхода - колкото по-големи са оборотите
Коментари Харесай

Експерт с безценни съвети как да пестим гориво при шофиране frognews.bg

„ Оборотите са правопропорционални на разхода - колкото по-големи са оборотите на мотора, толкоз по-голям е и разходът по време на пътешестване. Ако непрестанно даваме газ и влизаме в по този начин наречените „ сериозни обороти на мотора “, обикновено е разходът сензитивно да бъде повишен. И назад - когато гоним по-ниски обороти и управляваме на по-висока предавка, то тогава реализираме допустимо по-голяма скорост на придвижването с допустимо минимум разход на гориво “, изясни пред Bulgaria ON AIR изпълнителният шеф на АКАБ Красимир Георгиев.

 

Поддържането на непрекъсната скорост на придвижване оказва помощ за пестенето на гориво.

 

„ Много е значимо да се следи надалеч пространството пред нас и ето, както виждам в този момент, че е алено - има ли потребност да давам газ, с цел да спра на аления сигнал? Ето аз карам постепенно, с цел да може вероятно, като стигна на светофара, да ми светне зелен сигнал и аз да продължа придвижването си, без да спирам. Големият разход на гориво се получава при всяко тръгване - тогава е належащо най-вече гориво на мотора, с цел да преодолее тежестта на автомобила, плюс тежестта на пасажерите и товара “, изясни още Георгиев.

 

Въздушното противодействие също води до по-бързо консумиране на горивото в резервоара. При закупуване на спомагателен багажник би трябвало да изберем подобен с аеродинамична форма.

 

„ Отворените прозорци също качват разхода на гориво. Те считат, че като карат на отворени прозорци и са изключили климатика, който неизбежно качва разхода, несъмнено, реализират спестовност - не, не реализират никаква спестовност, тъй като съпротивлението на въздуха, който влиза в купето на автомобила и се стопира в задното стъкло, затруднява и основава по-голямо противодействие, което би трябвало да се преодолее от мотора. При отворени стъкла разходът е по-голям, в сравнение с при затворени и включен климатик “, обясни Георгиев.

 

Пестенето на гориво зависи и от поддръжката на изправното положение на автомобила.

 

„ Трябва да акцентираме също по този начин на техническото положение на автомобила, постоянно обслужване на автомобила, тъй като не е загадка, че има коли, чиито въздушни филтри не са сменяни по 2-3 години. Те са се задръстили отвред, оттова притокът на въздух към цилиндрите и реализиране на оптимална горивна примес се нарушава и ние даваме повече газ, с цел да реализираме резултат при тръгване, при придвижване “, уточни специалистът.

 

Налягането в гумите е различен значим фактор, който способства за икономичното шофиране.

 

„ Ако караме с препомпани гуми, не е добре, тъй като стартира погрешно изхабяване на гумите. Ако караме с по-ниско налягане от предписаното на въздуха в гумите, то тогава усилваме разхода на гориво, тъй като затрудняваме инерционните сили, които въздействат на автомобила по посока на придвижването. Затова би трябвало да съблюдаваме оптималното налягане, което го има написано на всеки автомобил “, сподели още Георгиев.

 

Ниското качество на горивото и честите промени в рестриктивните мерки на скоростта са други фактори, които усилват разхода на гориво. Ако водачите съблюдават препоръките на специалистите, те ще спестят пари, които могат да влагат в поддръжката на самия автомобил.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР