Оборотът на компаниите от информационните технологии нараства за година с

...
Оборотът на компаниите от информационните технологии нараства за година с
Коментари Харесай

Оборотът в сектора на информационните технологии скача рекордно

Оборотът на фирмите от осведомителните технологии нараства за година с 28.9% през второто тримесечие по отношение на същия интервал на миналата година. Това е най-големият скок за година и половина и ускоряване на растежа от 20.6% през първото тримесечие и 1.4% в края на 2018 година, сочат данните на Националния статистически институт за показателя на оборотите в областта на услугите.

Сред другите бизнеси с двуцифрен напредък са юридическите, счетоводните и данъчните съвещания - 18.6% при 27% през предходното тримесечие, туроператорите - 19.4%, почистващите компании - 12.3%. Във водния превоз нарастването е с 50%, а във въздушния - с близо 11 на 100.

Дейностите със спад са пощенските и куриерските услуги - минус 4.9%, архитектурните и инженерните услуги - минус 4.1%. На фона на ниската безработица и дефицита на работна ръка услугите по трудово ходатайство се свиват с 8.3%.

Сравнението с предходното тримесечие сочи понижение на оборотите в транспортните компании - общо с 1.3% поради стесняване в сухопътния превоз и складирането. Посредниците за наемане на личен състав регистрират спад на оборотите с 4 на 100, архитектите и инженерите - проектанти - с 8.1%.

Увеличението при водния превоз е с 25.9% по отношение на предходното тримесечие, в осведомителните технологии растежът е със 7.3%, при производството на филми и телевизионни излъчвания, звукозаписване и издаване на музика - с 9.2%, в издателската активност - с 8.7%. Фирмите за разчистване регистрират растеж от 10.8%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР