Обобщени данни показват, че едва 0,77% от починалите в резултат

...
Обобщени данни показват, че едва 0,77% от починалите в резултат
Коментари Харесай

0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани

Обобщени данни демонстрират, че едвам 0,77% от умрелите в следствие от ковид са били имунизирани. Това разгласи пред " Нова телевизия "  епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Информацията е от 1 март (когато към този момент се смята, че първите имунизирани у нас са построили имунитет) до 24 септември. От умрелите през този интервал 10 173 души са били имунизирани 78. Като цяло приблизително 90-97% от новозаразените не са имунизирани. От 28 юли до 26 септември пък са били приети в болница 20 507 души, като от тях са били имунизирани 1377 (или 6,7%), което значи, че 93% от настанените в болница не са били ваксинирани.

" Висока е заболеваемостта при възрастните. Те се заразяват, те боледуват, те са в лечебни заведения. Очакваме повече помощ от политиците, в сравнение с рецензии. Ваксините защищават от гибел ", сподели още проф. Кожухарова.

Тя удостовери, че броят на умрелите деца от ковид от началото на пандемията у нас през март 2020 година е 12. От тях 10 са с съпътстващи болести, едно е без болести, а за едно няма данни. " За благополучие, този вирус не визира тежко децата. Тези данни обаче удостоверяват, че децата би трябвало да бъдат имунизирани ", уточни проф. Кожухарова.

 

ТРЕТА ДОЗА

Само за днешния ден 60 души - 27 от тях медицински личен състав и 33-ма жители, се имунизираха с трета доза против COVID-19 във ВМА. Ваксинацията се реализира според мнението на Експертния съвещателен съвет по контрол на имунопрофилактиката, показват от лечебното заведение.

ВМА към този момент е единственото обществено известно място, където се слага трета доза. Министерство на здравеопазването оповести насоките на специалистите по какви правила би трябвало да се реализира тя, само че по този начин и не сподели публично могат ли хората да се възползват от тази опция. От нощес третата доза може да се записва в националната система, посредством която се издават имунизационните документи. Тя обаче към момента не може да се добавя в самите документи, тъй като те са по одобрен в Европейски Съюз пример и той не е променян на европейско равнище.

Реваксинацията или бустерната доза с иРНК ваксина се ползва на всички лица със приключен имунизационен курс, без значение от типа на приложената ваксина, т.е. касае се до всички обхванати с две дози при двудозовите схеми и с една доза при еднодозовите схеми). Тя се слага след минали не по-малко от 180 дни от слагането на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.

" След една година имунитетът е задоволително мощен, в големия % няма потребност от трета доза, в случай че не работите на рискови места с висок вирусен товар, където всеки ден сте атакувани от вируса ", основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Големият ни проблем са първата и втората доза, не третата, добави той. Кунчев посъветва хората, които не са в рисковите групи, да не обмислят спомагателна имунизация.

Трета доза се предлага на следните групи:

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първоначални и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и обществени институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински личен състав с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са построили задоволителен имунитет след имунизация (липсващи характерни антитела или имунни кафези против коронавируса) един месец след приключен имунизационен цикъл.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

" 211 паралелки у нас са под карантина, като в това число влизат и групи в детските градини ", заяви министърът на образованието Николай Денков, представен от Най-много класове на отдалечено образование има в област Видин, а минимум - в област Враца. " Засега процентът на поставените под карантина паралелки е невисок ", акцентира министърът. По думите му това, което сега се обрисува, е едно " второ плато, което е малко по-високо от обстановката на 15 септември " . " Много е значимо идващите две седмици по какъв начин ще се развият нещата. Ако има повишаване на случаите с карантинирани, ще се приложат по-сериозни мерки като отдалечено образование на ротационен принцип ", съобщи той. Процентът имунизирани учители с една доза е 35%, само че възходящите случаи са свързани с други фактори, изясни министърът и добави, че последователно нараства броят на имунизираните учители.

 

НАЙ-НОВИТЕ ДАННИ

Над 5000 пациенти с ковид към този момент са настанени в болнични заведения в страната. Това демонстрират настоящите данни в. Във вчерашния ден са приети в болница още 161 души, с което общият им брой към този момент е 5078. От тях 418 са в интензивни отделения. За отбелязване е, че от новоприетите с COVID-19 единствено 14 души са имунизирани (8,48%).

Отново е забележителен броят на умрелите - 40 (от тях четирима са имунизирани, 10%), с което общият брой на жертвите от началото на пандемията през март 2020 година става 20 489.

През миналото денонощие са направени 6002 теста (1421 PCR и 4581 антигенни). От тях 496 са позитивни (или 8,27%). Най-много нови случаи още веднъж има в София (102), следват Варна (48), Бургас (31) и други Само в един регионален град няма новорегистриран случай за през вчерашния ден - Шумен.

В момента в България се водят 42 325 дейни случаи.

Прави още веднъж усещане, че през почивните дни внезапно спада броят на имунизираните. За изиналите 24 часа те са едвам 1513, макар откритите мобилни имунизационни пунктове. Така досега в България са сложени към този момент 2 508 560 дози, като хората със приключен имунизационен цикъл против ковид са 1 309 135.

 

ПУНКТ В МЕТРОТО

Междувременно от Столична община разкриха още един пункт за имунизация против COVID-19 в метрото. Той е отворен от през днешния ден и ще работи всеки работен ден от 14:00 до 19:00 ч. Пунктът се намира на връзката сред метростанциите " СУ " Св. Климент Охридски "  и " Орлов мост ". Входовете са откъм Княжеската градина, откъм Орлов мост през преносимата пътека към университета, както и през станция " Софийски университет ".

" Има интерес, хората се изчакват. Надявам се и в бъдеще да вървят по този начин нещата. Това е втори пункт, проведен на метростанция в столицата. Има и други пунктове, които са отворени за имунизиране на всички искащи - съобщи пред БГНЕС доктор Моника Чеуз, шеф на Дирекция „ Здравеопазване “ на Следствен отдел към окръжна прокуратура. - Идващите в нашите пунктове за имунизация нямат страхове, не показват терзания. Това са хора, които са стимулирани и идват да се имунизират за предварителна защита за своето здраве и това на околните си “.

В началото на септември към този момент бе оголен пункт в метростанция НДК откъм бул. " Патриарх Евтимий ". Той е с работно време - понеделник, сряда и петък (8:00 до 13:00 ч), вторник и четвъртък (13:00 до 19:00 ч.) В него дневно се ваксинират сред 30 и 70 души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР