Обновеното законодателство за Шенген и първата, но важна стъпка с

...
Обновеното законодателство за Шенген и първата, но важна стъпка с
Коментари Харесай

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

О бновеното законодателство за Шенген и първата, само че значима стъпка с приемането на България и Румъния в пространството без гранични инспекции, както и укрепването на европейската гранична работа " Фронтекс ", са значим прогрес. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон във връзка представянето на отчет за положението на Шенген година преди навършването на 40 години от премахването на вътрешните европейски граници.

В документа се отбелязва, че предходната година Шенгенското пространство е останало най-посещаваното място в света и са били издадени над 10 милиона шенгенски визи. Пътувания са осъществили половин милиард гости и това е 92 на 100 от броя преди пандемията от коронавирус.

Европейската комисия показва, че следва приложението на последните законодателни промени, ориентирани към повишение на съдействието сред силите на реда и може да се чака отпадането на вътрешните гранични инспекции там, където към момента не престават. Добавя се, че са нужни спомагателни усъвършенствания на системата за продан на разследващи данни сред страните от Шенген. Комисията още веднъж отбелязва, че предлага граничните инспекции да бъдат сменени от взаимни полицейски патрули сред прилежащи шенгенски страни.

Според комисията инспекциите по външните граници следва да бъдат по-качествени, би трябвало да се увеличи броят на връщанията на мигрантите без учредения за престой в Европейски Съюз и Шенгенската осведомителна система да бъде употребена повече. Европейска комисия предлага страните в Европейски Съюз да съгласуват по-добре дейностите си, свързани с Шенгенското пространство и да подобрят съдействието с непознати страни, да взимат решения на основата на разследващи данни и да цифровизират напълно процесите по границите, да взаимодействат за връщането на противозаконните мигранти и да попречват тяхното неразрешено придвижване. Отбелязва се, че всички тези въпроси ще бъдат разисквани от Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи през юни.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР