Обновена е електронната услуга на НОИ Изчисляване на прогнозен

...
Обновена е електронната услуга на НОИ  Изчисляване на прогнозен
Коментари Харесай

Пускат в действие важна промяна, свързана с пенсиите

Обновена е електронната услуга на Национален осигурителен институт " Изчисляване на планиран размер на пенсията ", оповестиха на семинар за публицисти Любомира Язаджиева - шеф на дирекция " Пенсии " в Национален осигурителен институт и Марин Калчев -директор на дирекция " Информационни системи за дълготрайни и краткосрочни заплащания " в Национален осигурителен институт, представени от Българска телеграфна агенция.

Комбинираният калкулатор ще може да бъде употребен сигурно от 7 май, а евентуално и по-рано специалистите ще го качат на уеб страницата на Национален осигурителен институт. Чрез него ще може да се пресмята както планиран самостоятелен коефициент, по този начин и планиран размер на пенсията по едно и също време и по остарялата, и по новата методика.

От 7 май ще може да се попълня и новият пример на заявление за разпределяне на пенсия, който ще дава опция на хората по коя методика да се пенсионират.

Експертите прецизираха, че електронната услуга пресмята прелиминарен, само че не финален размер на коефициента и на пенсията, тъй като е допустимо в регистъра на обезпечените да има неточни или изчезнали данни от началния му тестов интервал. Когато хората дойдат с документите в Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, ще им се изчислят точните размери.

Има фрапантни случаи на хора, които показват приход от преди 1997 година по мемоари, догатки, а по време на пенсионното произвеждане се оказва, че приходът не подхожда по документи на авансово подадените данни, изясни Язаджиева. Тя напомни, че услугата работи и със средномесечен застрахователен приход за 12 месеца обратно, по тази причина има значение по кое време тъкмо е направено изчислението на планиран размер.

В електронната услуга при пресмятане на прогнозния размер се изтеглят данните от Регистъра на обезпечените след 1996 година. Особеност при електронната услуга е, че целият стаж, който хората ще посочат преди 1997 година, ще бъде третиран като трета категория, а при пенсионното произвеждане, при показани документи, които потвърждават категорията, ще се дефинира точната. Експертите прецизираха, че изборът на трите най-хубави години ще е персонален избор на хората, защото за този интервал няма указател. Колкото по-точни са данните, въведени от бъдещите пенсионери, толкоз по-точен ще е прогнозният размерът на пенсията.

Национален осигурителен институт пази всички калкулации, които са направени от бъдещите пенсионери посредством електронния калкулатор, без значение какъв брой на брой са. Ако не се вкарат данните за трите най-хубави години преди 1997 година, по дифолт калкулаторът работи по новата методика и пресмята планиран размер по нея.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР