Обнародвани са промени в Наредба №6 от 20 март 2007

...
Обнародвани са промени в Наредба №6 от 20 март 2007
Коментари Харесай

МЗХ облекчава условията за отглеждане на източнобалкански свине

Обнародвани са промени в Наредба №6 от 20 март 2007 година за изискванията и реда за пасищно развъждане на прасета от източнобалканската порода и нейните кръстоски, оповестиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От 2 април 2024 година са отстранени рестриктивните мерки за кръвопролитие на животни от тази порода в кланици на територията на избрани общини в областите Бургас, Варна и Шумен. Намалява се и минималната повърхност за развъждане на едно животно. Създава се също опция за развъждане на прасета от източнобалканската порода навън в региони с двойни заграждения.

С цел опазване на генофонда на породата отвън регламентираните територии се позволява развъждането на източнобалкански прасета с документално позволение от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и след документално координиране с Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни.

Остава в действие условието бектите за развъждане на прасета от източнобалканската порода и нейните кръстоски да се записват по реда от Закона за ветеринарномедицинската активност. Валидни са и наредбите при осъществяване на профилактични мероприятия против заразни и паразитни заболявания, като притежателите на прасета са длъжни да обезпечават условия и личен състав за осъществяването им. Задължително би трябвало да се съблюдават напътствията на формалния ветеринарен доктор.

Въвеждат се минимални условия за биосигурност към свинефермите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР