Обмислят се повече профилактични изследвания и възможностите за мотивиране на

...
Обмислят се повече профилактични изследвания и възможностите за мотивиране на
Коментари Харесай

Увеличават пакета на профилактичните прегледи

Обмислят се повече профилактични проучвания и опциите за обосноваване на хората да вървят на профилактични прегледи. Това сподели заместник-министърът на опазването на здравето Михаил Околийски.
Той взе участие във Втората национална конференция по ваксинопредотвратими болести, която се организира в столичен хотел. По думите му предстоят нормативни промени, посредством които ще се разшири профилактичния пакет за пациентите. Средствата, по думите му, са планувани и са заложени в бюджета на НЗОК за идната година.
За първична извънболнична помощ и за профилирана извънболнична е планувано съществено нарастване на средствата, като задачата е точно осъществяването на профилактика. Важно е те да се разходват рационално.
Пациентите би трябвало да са стимулирани да вървят на профилактичните си прегледи, добави доцент Околийски. По думите му би трябвало да се направи осведомителна акция, само че към момента не са обезпечени средства за сходна самодейност. Чрез наказания няма да мотивираме хората да създадат профилактичния си обзор, сподели още той и добави, че би трябвало да се промени разбирането на хората за личното им здраве и здравето на децата им.
Необходимо е да се усъвършенстват заплащанията за лечебните заведения, вижда се, че има прекалено много хоспитализации, като доста огромна част от тях са непотребни, сподели още той. Според него в някои клинични пътеки може да се понижи плануваният болничен престой, някои действия, които в този момент се правят в лечебните заведения, може да бъдат изведени в амбулаторни условия, добави доцент Околийски. За да се понижи лекуването, би трябвало доста да се влага в предварителната защита и профилактиката, хоспитализациите не могат внезапно да се понижат, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР