Обмислят промяна на срока на карантината за болни и контактни

...
Обмислят промяна на срока на карантината за болни и контактни
Коментари Харесай

Променят срока на карантина за болни от 14 на 10 дни

Обмислят смяна на периода на карантината за заболели и контактни на заболели хора от COVID-19 . Новината заяви зам.-министърът на опазването на здравето Георги Йорданов пред публицисти след съвещание на националния пандемичен комитет в Министерство на здравеопазването.

Идеята е карантината на заболели от COVID-19 да бъде изменена от 14 на 10 дни , а за контактни лица от 10 на 7 дни, като Йорданов уточни, че решението ще се стане факт идната седмица.

Причината за това мнение е, че новият вид " Омикрон " протича по-леко и по-кратко.

Министерство на здравеопазването има проект за стягане на ограниченията, като критериите ще бъдат разнообразни - за другите случаи и райони ще бъдат разнообразни ограниченията.

Зам.-министърът на опазването на здравето Георги Йорданов е обезпокоен, тъй като се върви към пик на инфекцията от доста високо равнище. " В момента заетостта на леглата в София надминава 60%, а към момента не сме в пика на болестта. Много бързо ще минем този марш, който е, тъй че вършим всичко допустимо да осигуряваме спомагателни кревати във всички структури ", посочи той пред публицисти.

Георги Йорданов не посочи по кое време ще пристигна пикът на идната вълна от Омикрон, само че въпреки всичко допусна, че това може да е в околните две седмици, макар, че не разполага с математическите данни, " които всеки ден се демонстрират по медиите ".

От Министерство на здравеопазването ще се приготвят да имат задоволителен брой педиатрични кревати в трите категории - стандартни, интензивни и реанимационни поради покачвания % инфектирани от инфекцията.

Другото, което ще предложат от Министерство на здравеопазването е ограничавания при влизането в страната от по този начин наречените екзотични страни . От на следващия ден заповедта на здравния министър ще планува всички задгранични британски туристи да показват годен ПСР тест, с изключение на зелен документ. Това се прави за, тъй като Англия е с максимален % инфектирани от Омикрон.

" Като общество ние не съблюдаваме противоепидемични ограничения , само че хубавото е, че по новогодишните празници беше топло и хората бяха на опашки за храна, за други неща и никой не спазваше пространството, което е предписано, макар че на всички места има табели. Страдаме от неналичието на надзор и по-скоро на самоконтрол ", безапелационен бе Йорданов.

Йорданов е изумен, че до момента страната е съществувала без подобен орган, който координира напъните на страната в изискванията на пандемия. Основният въпрос, който бил разискван на съвещанието на комитета е тематиката за имунизирането. Оценката на специалистите от Министерство на здравеопазването е, че страната остава в опашката на по % на имунизация в Европейски Съюз. След предварителните данни от преброяването може да се уточни, че имунизираните в страната са 35.7%, като тук се изключват избрани групи от популацията - децата, които не подлежат на имунизиране към момента, уточни Йорданов.

По думите му регистрира се едно отвращение на обществото като цяло да се имунизира , тъй като това, което желае държавното управление е да реализира най-малко 60% имунизация, като в Гърция да вземем за пример.

До края на месеца здравното министерство си слага за цел да имунизира нови 500 000 души , до момента в който в първите дни на годината имунизираните са 32 000 души. От разбора на имунизираните, половината от тях са хората над 65-годишна възраст, привлечени от мярката от 75 лв.. Това не са първично имунизирани и не подвигат % на тези, които могат да бъдат регистрирани като пускане на процеса на имунизация, посочи Йорданов.

Допълнителни тласъци за хората над 65-годишна възраст няма да бъдат предлагани.

Той уточни, че има доста ограничения, които могат да се вземат, като да вземем за пример опашките пред имунизационните пунктове, като се обезпечат мобилни групи за задоволително хора, които желаят да се имунизират.

От Министерство на здравеопазването ще направи всичко допустимо да улеснят хората, които желаят да се имунизират. Каквито и ограничения да вземе здравната администрация, няма да може да се оправи, тъй като Омикрон циркулира измежду децата. Йорданов прикани родителите, когато видят детето си, че има признаци на ковид, да го спрат и да не го пускат на учебно заведение или на детска градина , тъй като по този метод ще разсее вирус в учебно заведение или в детската градина.

Ваксинацията е доброволна и ще продължи да бъде доброволна , увери Йорданов.

Същевременно здравната комисия отхвърли да анулира зеления документ за депутати по искане на Има Такъв Народ и " Възраждане " Спорът бе поради митинг на парламентарните групи на Възраждане и Има Такъв Народ, които по време на съвещанието на Народното събрание през днешния ден са поискали решението да бъде анулирано, депутатът от " Възраждане " Елена Гунчева написа в формалната си страница във Facebook, че не е била известена за провеждането на комисията през вчерашния ден и по тази причина желае решението да бъде анулирано. На същата позиция са и от Има Такъв Народ, които през вчерашния ден са дали своят вот срещу зеления документ.

Решението е следното: Депутатите ще влизат в постройките на Народното събрание с документ за ваксина или преболедуване , както и с отрицателен тест за ковид - до 72 часа с PCR и до 48 часа за антигенен.

Разходите за това обаче ще си поемат самите народни представители . Според разпореждането на ръководителя на Народно събрание Николай Минчев новите условия за влизане в постройките на Народното събрание би трябвало да влязат в действие от 24 януари. Служителите на Народното събрание и сътрудниците ще влизат по същия ред, само че техните проби, в случай че не са имунизирани, ще са за сметка на бюджета на Народното събрание.

Днес ръководителят на Комисията по опазване на здравето Антон Тонев от Политическа партия сподели, че решението от съвещанието през вчерашния ден е било постоянно и взетите решения няма да бъдат анулирани . Тонев въпреки всичко се извини на депутатите, които не са били поканени на изключителното съвещание и даде обещание това да не се случва още веднъж. " Поради лимитираното време и техническата неспособност за информация по имейл имаше неинформирани членове на Комисията, за което аз поемам отговорност с отметката, че това няма да се случи повече, даже в сходни обстановки на извънредност.

Комисията бе свикана изключително съгласно правилника за работата на Народно заседание, бе открит кворум от 14 нейни члена и се организира постоянно съвещание с гласоподаване ", сподели той през днешния ден. По думите му " това му дава съображение да не предложи на гласоподаване и да не се преценява с предлагането за анулация на решението. Тонев предложи, в случай че народен представител има оферти, да ги входира в Народно събрание, с цел да могат да бъдат прегледани от Комисията по опазване на здравето.

Останалите точки от дневния ред на комисията през днешния ден не се състояха, защото министърът Асена Сербезова трябваше да дава отговор на въпроси и да показа кабинета си, тя обаче организира в Министерство на здравеопазването първото съвещание на Националния пандемичен комитет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР