Обмисля се глоба за пациенти, които не ходят на профилактични

...
Обмисля се глоба за пациенти, които не ходят на профилактични
Коментари Харесай

Обмислят глоба за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи

Обмисля се санкция за пациенти, които не вървят на профилактични прегледи, излиза наяве от договарянията на БЛС със Здравната каса. Причината е, че едвам половината от българите посещават персоналния си доктор за наложителните прегледи, а предварителната защита е от изключително значение за здравето.

Право на профилактичен обзор един път в годината има всеки здравноосигурен човек у нас. Той се прави от персоналния доктор, който е задължен на видно място в кабинета или лечебното заведение да сложи информация по отношение на типа и честотата на профилактичните прегледи и проучвания.

Според ново предложение персоналните лекари ще имат право да постановат финансови наказания на пациентите си, в случай че не явяват на годишния си обзор.

В Закона за здравето в детайли е разказано какво включват профилактичните прегледи и какви са санкциите. За първо отсъствие са 50 лв., а за второ - 100 лв..

В сегашния рамков контракт персоналните лекари подлежат на санкция, в случай че не са създали профилактични прегледи на 45% от пациентите си.

Освен санкции се плануват и тласъци, като едно от предложенията е да отпаднат част от здравните вноски.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР