Облекченият режим на влизане ще стане факт за целия Европейски

...
Облекченият режим на влизане ще стане факт за целия Европейски
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Зелените паспорти в ЕС ще са факт през юни

Облекченият режим на влизане ще стане факт за целия Европейски съюз. Това разяснява за "Монитор " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Епидемиологът изясни, че страната ни облекчава режима на влизане в страната - все още ще имат опция да влизат хора с трите типа документ - негативен PCR, документ за имунизация или за преболедуване през последните 6 месеца.

По думите му страните, с които България се конкурира за летния сезон към този момент са взели сходни решения и даде за Пример Хърватска и Гърция.

"На процедура това е бъдещето европейско решение. Просто заинтригуваните страни го вкарваме малко по-рано. Според мен през юни ще стане факт за целия европейски съюз, по този начин и би трябвало да е ", изясни още епидемиологът.

Доц. Ангел Кунчев разгласи още, че и у нас се взимат ограничения за подкрепяне на идния туристически сезон.

По думите му сега има една доста тежка конкуренция за туристи сред страните, изключително тези към нас - Турция, Гърция, Хърватска, Италия, Малта, Португалия. Състезават се кой ще предложи по-добри и по-безопасни условия.

"В това отношение ние ще спомагаме напълно на туристическата промишленост ", безапелационен е той.

В тази връзка е и решението да се насочат към този бранш количества от имунизацията на "Янсен ", тъй като е с най-кратко приложение. Той посочи, че и други ваксини ще бъдат ориентирани за туристическия бранш, с цел да може да се обезпечи имунизацията на всички искащи и работещи в бранша.

По думите му през зимния сезон ограниченията и курортите са се справили доста добре.

"Доста положително ми е усещането от там, сносно се съблюдаваха ограниченията в СПА хотелите, в зимните курорти, в случай че това го повторим и на морето би било отлично ", разяснява още основният държавен здравен контрольор.

По думите му не е притеснително решението преболедувалите през последните 6 месеца да влизат в страната без да бъдат слагане под карантина.

"Без да наемам министерството на опазването на здравето, като епидемиолог съм на мнение, че граничните ограничения за надзор имат доста едва влияние. Европа си заплати с и без гранични ограничения. Възникват нови варианти, популяризират се ", разяснява още доцент Ангел Кунчев. По думите му в някои случаи може леко да се забави разпростирането, само че не и да се предотврати. Епидемиологът даде за образец и дефинира като забавен случая в Португалия, която има извънредно тесни връзки с Бразилия. Държавата от Пиринейския полуостров забрани пътуванията, анулира всички полети и съумя малко да забавят прехвърлянето на бразилския вид и той влезе първо в Италия и Франция, и по-късно при тях, изясни доцент Кунчев и добави, че при една към този момент ширеща се повече от година пандемия граничните ограничения са с стеснен резултат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР