Областният управител Здравко Димитров е роден на 22 май 1963

...
Областният управител Здравко Димитров е роден на 22 май 1963
Коментари Харесай

Здравко Димитров: В политиката има и мед, и жило

Областният шеф Здравко Димитров е роден на 22 май 1963 година в Пловдив. Завършил е междинното си обучение в Спортно учебно заведение ”В. Левски ”- Пловдив. Дипломира се като бакалавър по спортна педагогика в ПУ ”П. Хилендарски ”, а по-късно като магистър по логика на психиката и обществена администрация в същия университет. Завършва магистратура по финансов мениджмънт в СА ”Д. А. Ценов ” - гр. Свищов.

Известен е като играч по баскетбол в ЦСКА и ССК ”Академик ”, чийто ръководител е до 2007 година, когато е определен за кмет на регион „ Западен ”. През 2011 година е назначен от министър-председателя Бойко Борисов за шеф на Пловдивска област. Бил е народен представител в 42-рото и 43-тото Народн​о заседание, управлявал е структурата на ГЕРБ в Пловдивска област. През ноември 2015 година още веднъж поема ръководството на региона със заповед на Бойко Борисов.

- Г-н Димитров, вие сте политик с огромен опит. Как съгласно вас ще се отрази оставката на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов върху партийните структури по места? Очакват ли се и други оставки в Пловдив и региона?

- Първо желая да благопожелавам успеха на нашата партия и да благодаря на премиера за съвършено извършената предизборна акция, за това, което е направил за България и за Пловдивска област. Благодаря му от името и на пловдивската, и на регионалната конструкция, тъй като на никое място не срещнах признателност. Не е надалеч времето, когато водачът на ГЕРБ беше лидер на пловдивската листа и когато тя печелеше, други си приписваха заслугите.

Заслугата за успеха на ГЕРБ напълно е на Бойко Борисов

Това, което той направи, хората го видяха. Там, където се работи, където се строят нови пътища и има вложения, ГЕРБ печели безапелационно. Благодаря също по този начин на Районните изборни комисии в Пловдив и региона за добре свършената работа.

Що се отнася до оставката на господин Цветанов, това е решението на господин Борисов. Той структурира партията, негово е правото да взема решение.

- Говорим за безапелационна победа на ГЕРБ в Пловдив, само че гласовете за партията са с 12 000 по-малко спрямо 2014-а? Успех или оттегляне е това?

- От една страна, е оттегляне, от друга - триумф. Спечелихме и тази победа е безспорна, само че локалните партийни структури би трябвало да създадат

трезва оценка, а не да надуват фанфарите.

Правили сме доста избори, в това число и европейски през 2014 година Тогава в листата на ГЕРБ имаше двама представители от региона и един от Пловдив. Не знам за какво в този момент не откриха най-малко един почтен претендент от Пловдив -младежки град, с доста образователни и висши заведения, с положителни експерти, с изявени културни дейци и общественици. Обидно и тъпо е.

- На какво се дължи извънредно ниската изборна интензивност?

- Съвпадение на няколко почивни дни около 24 май и незаинтересованост. Има доста разочаровани хора, които с нежеланието си да гласоподават показаха своя углавен избор. Много познати ми споделиха: „ Няма да гласоподавам, политиците не заслужават “. Но по този метод санкционират и себе си. Всеки обича да разяснява политиката, само че когато гласуваш, имаш право да изискваш и да критикуваш. Когато стоиш безучастно, не помагаш с нищо. Изборите за Екологичен потенциал по принцип са тежки, тъй като посланията доста мъчно доближават до хората. Те си желаят по-високи пенсии, нивите, да няма престъпност, а ние им приказваме за евроатлантически полезности.

- Изненадан ли сте от ареста на кмета на регион „ Северен “ Ральо Ралев?

- Изненадан съм, само че няма да разясня, тъй като това е работа на способените органи. Аз паднал човек няма да настъпя, само че Господ си знае работата. Искам единствено да припомня на другите, че който е решил да взе участие в ръководството и е получил доверието на хората, би трябвало да мисли какво прави. Винаги съм казвал, че в тази работа има и мед, само че и жило. За страдание

някои хора доста бързо не помнят обещанията

и защо са определени. Сещат се, когато отново дойдат изборите.

- От години приказваме за Околовръстното шосе. Ще го имаме ли го в миналото?

- Предстои препроектиране на остарялото Околовръстно. Когато видяхме предходния план, останахме учудени, тъй като беше безусловно несполучлив. Тогава споделих в министерството, че който го е изготвял, е желал единствено да си вземе парите и оттова нататък осъществяването не го е интересувало. Един от куриозите беше, че пътят не минаваше около Коматево, а отиваше чак до борсата в Първенец, което означаваше доста огромно отчуждаване, в това число и на парцел на немски вложител. Затова го стопирах. Според новия план ще има две скоростни платна с разграничителна линия, с по две ленти и по една спешна, както на Асеновградско шосе.

Всички кръстовища ще са на две равнища

Изпълнението ще става поетапно. Първият ще е от колелото за Пазарджик до Асеновградско шосе, вторият - от Пазарджишко шосе до автомагистралата. След като завърши препроектирането, ще създадем парцеларен проект.

- Отчуждаването няма ли да забави строителството, като се има поради, че притежателите всеобщо апелират оценките?

- С последните промени в закона жалбите за цената към този момент не стопират осъществяването на плана.

Държавата поема финансирането

както на строителството, по този начин и на отчуждаването. За отчуждаване на частни парцели за локалните платна на Асеновградско шосе от републиканския бюджет са обезпечени близо 400 000 лв., тъй като дребните общини, като Куклен да вземем за пример, няма от кое място да вземат толкоз средства. Когато подготвяхме отчуждаването на Асеновградско шосе, към момента не бяха влезнали в действие измененията в закона. Но ние доста бързо - за 8 месеца, направихме парцеларен проект. Такива периоди на никое място в страната не е имало. Процедурите нормално лишават 2-3, а от време на време 8 години. Екипът, архитектите и кметовете на общините, в чиято територия попадат локалните платна, се оправиха съвършено, за което им благодаря.

- Ще се уголемява ли кръстовището до караулката?

- Ако смяната в закона беше влезнала по-рано, щяхме към този момент да строим. Последните две каузи по жалбите на притежателите за цените са планувани за 4 и 5 юни и откакто съдът се произнесе, започваме. Обществената поръчка е извършена от АПИ, за реализатор е определена компания „ ИСА 2000 “, която се оправи добре с работата на Асеновградско шосе. Парите в размер на 2 млн. лв. са обезпечени от страната. Няма спънка при втория стадий над кръговото да се направи и второто равнище ​-

надлез от железобетон.

Тази технология се ползва сполучливо, да вземем за пример в Италия, и е по-евтина. Бизнесът изготви абстрактен план за надлез, както бяха дали обещание от сдружението, и аз го показах на премиера Борисов. По наше гледище от Околовръстното ще има спомагателен ръкав за Асеновград, както е на входа на Бургас. Това ще понижи доста трафика в колелото.

- Защо не се строи Източният обход, за който от дълго време има план?

- Предстои да се изготви парцеларен проект. Разширението на този път ще е по-леко, засягат се най-вече държавни и общински парцели, а частните, които попадат в сервитута, са малко. Проектът е значим, тъй като затваря външния транспортен кръг. Това значи, че колите, които минават пренос, няма да влизат в града и

трафикът в Пловдив ще се отпуши,

изключително в случай че се построи и надлез към ул. „ Недялка Шилева “ от " Тракия " към летището.

- Кога стартира строителството на локалните платна на Асеновградско шосе?

- Обществената поръчка е оповестена от АПИ и следва да бъде определен реализатор. Средствата в размер на 15 млн. лв. още веднъж са от държавния бюджет. В поръчката е включено и построяването на осветлението по целия път от Пловдив до Асеновград.

- Подписахте ли контракт за планиране на водоснабдяването от каскада „ Въча “?

- Комисията избра реализатор за предпроектно изследване, само че чакаме Комисия за защита на конкуренцията да се произнесе по жалбата на участник в търга, класиран на второ място. Искам в средата на юни да създадем

кръгла маса с представители на министерства,

с кметовете на общини, през чиято територия ще се прокарва тръбопровод, ВиК ЕООД, Басейнова дирекция „ Напоителни система “. На срещата ще поканя всички депутати от Пловдив и региона, с цел да ги срещнем какво е направено дотук и какво следва. За мен този план е доста значим. Преди няколко дни бяхме в Министерство на околната среда и водите, където стана ясно, че в Първомай пият неприятна вода. Пловдив също има потребност от чиста питейна вода и дай боже да се осъществя планът за воден цикъл. Най-големият длъжник на ЕВН е ВиК поради сондите. А ВиК взима парите от всички нас. Големи са и загубите на водата в Пловдив, защото тръбите са остарели. Показателите на водата се утежняват с всяка година. Водоизточниците се намират в регулацията на града и все по-трудна става тяхната санитарна и здравна отбрана. Още през римското време, по турското и след Освобождението на първо време са прокарвали вода. Ние също не би трябвало да подценяваме този проблем. Питейната вода би трябвало да е приоритет №1 и в случай че докараме вода от „ Въча “ за Пловдив и прилежащите обитаеми места, още 100 години хората ще ни благославят.

- Наесен са локалните избори и към този момент с цялостна мощ тече предизборна акция. Какво ще препоръчате на кметовете и на претендентите?

- Да работят за хората и да съблюдават законите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР