Областният управител се срещна с представители на Международната федерация на

...
Областният управител се срещна с представители на Международната федерация на
Коментари Харесай

Ангел Стоев: БЧК-Пловдив са активен партньор на държавата и местната власт при кризисни ситуации

Областният шеф се срещна с представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец и разиска нови начинания за хората от Карловско и бежанците

„ Високо оценяваме активността на организацията на Българския червен кръст в Пловдив, която е деен сътрудник при ръководството на спешните обстановки, през които минава обществото ни през последните години. Те разполагат с нужния потенциал да работят в изискванията на огромни рецесии. Не мога да не отбележа поддръжката им по време на коронавирус пандемията, продължаващата бежанска рецесия болести войната в Украйна и локалните естествени бедствия, които ни застигат “. Това съобщи регионалният шеф на област Пловдив Ангел Стоев по време на срещата си с представителите на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) Тина Яконен и Шамсудин Мукхидинов, шефът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева и Ромуалдас Каминскас от дирекция “Мениджмънт на бедствията ” от Националния съвет на БЧК.

Ангел Стоев благодари за поддръжката, която оказва БЧК на потърпевшите от наводненията поданици на карловските села, в размер на близо 650 000 лева „ Наводнението, което застигна карловските села по поречието на р. Стряма, е едно от най-тежките на територията страната, само че значимо е, че не допуснахме жертви. За страдание бедствието е широкомащабно, вредите от него са тежки, доста хора останаха без дом, стотици къщи бяха наводнени, разрушени са улици и мостове. Възстановяването ще продължи най-малко една година “, разяснява още регионалният шеф. Той акцентира, че държавните органи, локалните управляващи и БЧК-Пловдив вършат всичко допустимо, с цел да се форсира процеса по възобновяване, поддържат популацията и го подкрепят.  Той добави, че средствата, предоставени след апела от БЧК от Фонда за неотложно подкрепяне при бедствия, са извънредно нужни и са сериозна помощ за популацията на Община Карлово.

Таня Георгиева изясни, че с предоставените средства БЧК ще подкрепи 5000 души преди настъпване на зимните месеци. На 400 семейства или близо 1179 индивида в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово, ще бъде предоставена финансова поддръжка в размер на 800 лева за закупуване на нова битова техника и мебели, с цел да подменят унищожените от водната буря. Над 4400 души ще получат хигиенични пакети с препарати за разчистване и стерилизация на наводнените къщи.

„ Във всички наранени от наводненията места следва да бъда основани публични препоръки, в които ще вземат участие представители на потърпевшите поданици, кметски наместници, представители на институциите и медиите. Те ще изготвят описите на семействата, които ще получат директна финансова поддръжка. Критериите, които авансово са заложени плануват да бъдат подкрепени най-засегнатите семейства, за които наводненото жилище е главно. Ще се употребяват и оценките на потребностите и на вредите, направени от Агенцията за обществено подкрепяне “, изясни шефът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

„ Благодарни сме на БЧК-Пловдив, че от първия час на бедствието бяха до нас и че оказваха освен логистична подкрепа (вода, храна, дрехи), само че най-много за психосоциалната поддръжка на потърпевшите “, акцентира още регионалният шеф. Таня Георгиева съобщи, че психолозите на БЧК няма да стопират с обиколките по домовете на самотно живеещи и възрастни, хора с увреждания, деца и самотни майки, както и на хора в неравностойно състояние, с цел да оказват помощ, където е належащо. Тя добави, че до този миг, БЧК е дал 1000 спални комплекта, 1000 одеяла, повече от 15 т. минерална и изворна вода, както и храна и облекла. Осигурени бяха над 1600 л. дезинфектанти и 10 професионални изсушители за мокри пространства.

„ По общи оценки Пловдив се оправя най-добре с акомодацията и социализацията на бежанците, тъй като работим от първия ден на войната дружно страната, локалната власт и неправителствените организации “, разяснява още регионалният шеф по време на срещата. На нея стана ясно, че точно поради това БЧК ще осъществя в Пловдив пилотен план за финансово подкрепяне на 500 фамилии на бежанци от Украйна и 50 български фамилии, подкрепили бягащите от войната хора.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР