Областният управител Ралица Манолова се срещна с народните представители от

...
Областният управител Ралица Манолова се срещна с народните представители от
Коментари Харесай

Областният управител обсъди с депутати от област Габрово развитието на региона

Областният шеф Ралица Манолова се срещна с народните представители от 7 МИР Даниел Петров и Богомил Петков.

Покана за взаимна среща беше изпратена до всички депутати, които съставляват област Габрово, разясни при започване на диалога Ралица Манолова и благодари за отделеното време. „ Когато приказваме за развиването на района не трябва да вършим разделяне по партийна принадлежност. За мен е значимо да има предпочитание за разговор и експертна опция, които да водят до позитивна смяна в общността ни “ – акцентира регионалният шеф. „ Целта на срещата е да приказваме за целите пред нас, кой и с какво може да способства за развиването на района в посоката, която си показва, да забележим къде са пресечните точки, тъй като единствено дружно можем да съумяваме. “ – добави още Манолова.  От своя страна депутатите показаха мнение, че са избраници на хората от района ни и като такива те чакат да работят дружно за решение на проблемите им. „ Радвам се, че намираме общи дела “ – разяснява Богомил Петков. Основен приоритет за Даниел Петров от „Възраждане“, по който би трябвало да работят всички – и локалната, и държавната власт, и неправителственият бранш е оправянето с демографската рецесия. „ Без да преодолеем тази злополука, тъй като за мен това не е рецесия, а демографска злополука, няма по какъв начин да вървим напред и да сътворяваме стопанска система и други такива “ – изрично съобщи депутатът от „ Възраждане “. Икономиката е мотор за развиването на района, само че не е всичко, към това би трябвало да прибавим и другите допълващи общото като обучение, опазване на здравето, култура… – всичко, което е значимо за младежите, с цел да бъдат привлечени да работят и живеят тук “ – споделя и Богомил Петков от „ Продължаваме промяната “. Всички участници в срещата споделят мнението, че би трябвало да се мисли за национална политика в тази посока, тъй като казусът с обезлюдяването не е единствено за нашата област, въпреки че сме преди всичко по статистика в страната.

Областният шеф осведоми депутатите за подхванатите досега от нея стъпки в поддръжка на всичко това като задачата е една – привличане на млади фрагменти в нашата област и качествена преквалификация за хората, които желаят и имат потребност от това, с цел да намерят по – добра, високоплатена и удовлетворяваща работа за себе си. В тази връзка предстоят няколко начинания, които целят точно това. На 27 април започва програмата BASE, която ще насърчи предприемчивите хора от област Габрово да предизвикват или да доразвият собствен личен бизнес. Курсовете ще са изцяло безвъзмездни за всички като образованието приключва с показване на бизнес проектите на участниците, а за най-хубавите хрумвания е очакван награден фонд. Предстои още едно огромно образование в областта на селския туризъм, за което се чака удостоверение от Италианското посолство в България. Предвидените образования за Северна България ще са единствено 2 – едно в габрово и едно в Троян. В друга от тези сфери, само че също от извънредно значение, ще е образованието за възрастни и основаване на „ Габрово програмен продукт общество “, което е един много по-дълъг, само че и по-мащабен развой.

„ Едни от най – хубавите мотиви за наслада от устрема ни, ориентиран към привличането на млади експерти е това, че посредством напъните на няколко институции и доста другари успяхме да върнем в регионалната болница една акушерка и една здравна сестра. “ – споделя Манолова и добавя, че това са на пръв взор дребни стъпки, само че в случай че всички продължат дружно в тази посока ще дойдат и по – огромните резултати. Важно е младите да усещат поддръжката и отношението, разяснява Богомил Петков, който изрази вяра, че би трябвало да има ясно схващане от всяка една община, че средата е доста значима и в центъра на всичко би трябвало да е фамилията. Когато се подхващат дейности, свързани с развиване на стопанската система и всяка друга сфера на живот към която се притеглят младежи, да се намерения на първо място за това – има ли къде да живеят те, да употребяват детски градини, да избират учебни заведения, да имат качествено опазване на здравето, основават ли се предпоставки за деен обществен живот, има ли културен календар и така нататък

Заместник регионалният шеф Ивелин Стоянов, който също взе участие в срещата, повдигна и още една сериозна тематика, която въздейства на избора на младежите и това е тяхната сензитивност към корупцията. Това, съгласно Стоянов, е повода, която ги демотивира и ги кара да търсят работа и живот в други страни. Затова би трябвало да се работи интензивно за премахване на корупционните практики.

Инфраструктурни обекти като обходния път на Севлиево, дотъкмяване плана за източния тръбопровод в Севлиево, който ще позволи казуса с водоснабдяването на дребните обитаеми места, както и плана за тунела под Шипка са други цели, които сплотяват участниците в срещата. Народните представители показаха предпочитание сходни срещи да се организират от време на време, с цел да може сътрудниците им, които нямаха опция да вземат участие през днешния ден, да се включат в идващите такива.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР