Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е песимист за отварянето

...
Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е песимист за отварянето
Коментари Харесай

Областният на Смолян не вижда шанс за пътя към Триград до края на годината

Областният шеф на Смолян Стефан Сабрутев е черноглед за отварянето на пътя към Триград до края на годината. За Коледа и посрещането на Новата година в селото, което е известна туристическа дестинация, съвсем всички места за настаняване са резервирани.

Съмнявам се, тъй като бях там през вчерашния ден. На единия сектор е мъчно да се направи подпорна стена без водачи. Днес разговаряхме с кмета на Девин. Най-вероятно средствата ще бъдат отпуснати, само че самите строителни действия са малко комплицирани. Решението, което консултанти са дали, е изработка на водачи, които да задържат самата стена. Хлъзгава е повърхността, на която би трябвало да стъпи основата. Тоест, няма по какъв начин да се копае. Там, където падна багерът, би трябвало напълно да се направи нова стена. Временно ще го чакълират, към този момент са иззели " леглото ". Там ще е по-лесно прекосяването, само че вторият сектор е извънредно рисков. Там минават коли с нараснало внимание – най-много с хранителни артикули и за медицински цели “ - това заяви регионалният шеф пред медии в наличието на зам.-министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров и Румяна Петкова - изпълнителен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.  



(Това е вторият сектор, поради който пътят ще би трябвало напълно да се затвори най-малко един месец)  

Той уточни, че обмислят осигуряване на обходен път към Триград през гората, само че всички участъци са налични единствено с високопроходими коли.

Мислим за обходен път, тъй като почне ли изработката на стените, пътят би трябвало да се затвори за неопределен срок. Предвид това, че реката е още с доста високо равнище и е мъчно се работи, не съм оптимист, че ще може да се отвори в такава степен, че колите свободно да минават. Търси се вид за обходен път. Лошото е, че обходните пътища, доколкото ме осведомиха, са единствено горски и са в такова положение, че единствено с високопроходими коли се минава, само че би трябвало да се откри решение до започване на строителството “, безапелационен е Сабрутев.

Според него най-малко един месец ще е необходим за ремонт, тъй като когато се излива бетон, би трябвало да узрее, с цел да има здравина. „ А за това са нужни най-малко 28 дни, така че минимум един месец ще е затварянето без да изисквам, че съм експерт в тази област “, уточни той.



(Това е секторът, при заскаляването на който багерът падна в реката)

Първата информация, която е подготвила регионалната администрация за възобновяване на вложенията, направени от общините при овладяване на бедствието, е на стойност 380 000 лв.. Над 4 млн. лв. ще са незабавно нужни за подсилване на обществената инфраструктура. Подготвя се редом с това и трета информация, която ще е на още по-голяма стойност - за дълготрайно справяне със обстановката.  



Зам.-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров заяви пред медии в Смолян, че еднократна помощ в размер на 375 лв. до момента в областта са получили 8 фамилии, потърпевши от бедствието. Процесът обаче още не е завършил, защото не на всички места специалистите имат достъп, като в Триград да вземем за пример.

Другата помощ, която оказват от МТСП, е даване на хранителни пакети, като тази година над 10 000 лица и фамилии са получили такава поддръжка. „ Има нарастване на бройките лица, които ще поучат такива пакети. От 20 декември ще стартира раздаването на пакетите в Смолянска област, като в допълнение ще бъдат обхванати 441 лица “, сподели зам.-министърът.

Подкрепа с спомагателен хранителен пакет е готово общественото министерство да даде на още към 11 фамилии в Смолянско, които са разпознати до момента. 

115 безработни са назначени към общините за действия, свързани с почистване и поддръжка на социална инфраструктура, и МТСП има подготвеност да усили тази численост, като хората се наемат от кметовете през бюрата по труда. 

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР