Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов обяви частично

...
Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов обяви частично
Коментари Харесай

Бедствено положение в Свиленград и Тополовград заради мигрантския натиск

Областният шеф на област Хасково инж. Минко Ангелов разгласи отчасти бедствено състояние на територията на област Хасково за общините Свиленград и Тополовград.

Причината е основаната все още и усложняваща се конюнктура в резултат на засиления мигрантски напън по българо-турската граница в пограничните региони.

Целта е отбягване на загуби на човешки животи, недопускане на обилни вреди на имуществото на популацията и стопанската система на страната, както препятстване настъпването на обилни последствия за околната среда, осведоми Българска национална телевизия.

Вчера трийсет и осем мигранти бяха открити на кораб в региона на нос Шабла. Всичките са се определили като афганистанци и сирийци. Двайсет и двама са мъже, осем - дами, осем са деца, едно от които - бебе на няколко месеца. Това оповестиха на брифинг в Бургас шефът на Регионална дирекция " Гранична полиция " комисар Антон Мирков и Ивайло Николов, шеф на бранш в Черноморския граничен координационен център.

Мигрантите са отведени за прегледи в болница в Каварна. По първична информация положението им е положително.

" По плавателния съд няма никакви обозначителни знаци. Става въпрос за относително дребна лодка сред седем - осем метра дълга. Била е претрупана ", сподели комисар Мирков.

" Плавателният съд се движеше в посока север към Румъния. Беше открит към 6:25 часа посредством интегрираната система за наблюдаване. Не отговаряше на повикванията на операторите и незабавно към мястото беше изпратен гранично полицейски транспортен съд и наряд за наблюдаване по брега. Около 10:00 часа проверяващата група е съумяла да се трансферира в плавателния съд, където са открити мигрантите ", сподели Николов. Той описа, че поради извънредно комплицираната конюнктура и бурното море с неспокойствие 3-4 бала, са били направени няколко безуспешни опита хората да бъдат трансферирани на българския транспортен съд. Наложило се е плавателният съд да бъде ескортиран до пристанище Каварна. Преди това обаче горивото му е свършило, което е наложило прекачване на гориво от българския транспортен съд.

Към този миг към момента не е прочут точният маршрут на мигрантите.

Междувременно гръцкото издание „ Катимерини “, като цитира министъра за отбрана на жителите Такис Теодорикакос, заяви, че гръцката гранична защита е попречила на към 1500 мигранти да влязат в страната през река Марица (Еврос), която разделя Гърция от Турция, в границите на един ден.

„ Искам да стане ясно: това е проведен проект от Турция “, сподели през днешния ден пред телевизия Скай министърът във връзка опитите за прекосяване, осъществени в сряда.

По думите му в доста случаи коли на турските сили за сигурност са транспортирали хора до граничната река.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упреква Атина в нелегално изтласкване на мигранти назад в Турция - тактичност, известна като отбиване, отбелязва ДПА.

Гърция назовава маневрата на Анкара " подтикване напред ". Според Атина турските управляващи дават избор на мигрантите или да се върнат в Сирия, или да влязат незаконно в Гърция, написа Българска телеграфна агенция.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР