Областният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, ръководено от областния

...
Областният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, ръководено от областния
Коментари Харесай

Областният съвет за тристранно сътрудничество в Габрово проведе заседание

Областният съвет за тристранно съдействие организира съвещание, ръководено от регионалния шеф Ралица Манолова, в което участваха представители на Регионален съвет на КНСБ – Габрово, Стопанска камара – Габрово, КТ „ Подкрепа “ – Габрово, Асоциация на индустриалния капитал в България – Габрово, както и представляващите Дирекция „ Бюро по труда – Габрово и отдел “Статистически проучвания – Габрово.

В дневния ред на съвещанието беше включен доклад за активността на ОСТС – Габрово за 2021 година и проект за 2022 година.

От Бюро по труда – Габрово беше показана информация, обвързвана със положението на пазара на труда в Габровска област за четвърто тримесечие на 2021 година и за цялата 2021 година и параленост с миналата година (2020 г.), а Стопанската камара – Габрово рапортува за наети лица и междинна работна заплата в Габровска област за трето и четвърто тримесечие на 2021 година

През 2021 година в габровска област са регистрирани 3791 безработни лица. Равнището на безработица за годината е 3,91 %. Постъпили на работа са общ 3940 лица като 3087 от тях са на примитивен пазар и 897 на субсидирана претовареност. През миналата 2021 година в Дирекция „ Бюро по труда ” – гр. Габрово са оповестени общо 4343 работни места, от които 3241 работни места на примитивен пазар и 1102 работни места за субсидирана претовареност по другите планове и стратегии осъществени от институцията. Спрямо 2020 година нивото на безработица се е намалило с 1,53 процентни пункта. Спрямо миналата година е по-голям броят на устроените на работа безработни лица, както и оповестените в институцията работни места.

Предложено беше от госпожа Росица Йонкова – ръководител на КНСБ-Габрово при правене на справката за последващи съвещания, с изключение на на регионално равнище, да бъде показана информация за положението на пазара на труда и по общини. Председателят Стопанска камара – Габрово госпожа Пепа Сомлева потърси информация дали има доста увеличение броя на записаните безработни лица, които са освободени от компании, главно произвеждащи и изнасящи своята продукция най-вече за съветския пазар. От дирекцията разясниха, че такава наклонност не се вижда, само че има единични случаи.

По време на съвещанието от Стопанската камара предоставиха информация свързани с наетите лица и междинната брутна работна заплата за 2021 година По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Габрово към края на декември 2021 година се усилва с 0.4 хиляди, или с 0.9%, по отношение на края на септември 2021 година, като доближават 39.9 хиляди. Спрямо края на третото тримесечие на 2021 година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “, „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “. Намаление се следи измежду наетите лица по трудово и служебно правно отношение в икономическите действия, „ Операции с недвижими парцели “, „ Административни и спомагателни действия “ и „ Други действия “. В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ – надлежно 48.9% и 11.8%.

В края на декември 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение се усилват с 1.1 хиляди, или с 2.8%. Най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия: „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “, „ Административни и спомагателни действия “ и „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2021 година е 1 284 лева, ноември – 1 319 лева, и за декември – 1 368 лв.. През четвъртото тримесечие на 2021 година междинната месечна работна заплата нараства с 9.4% по отношение на същия интервал на 2020 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Професионални действия и научни проучвания “ и „ Образование “. Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през четвъртото на 2021 година са:
„ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ – 2 893 лева;„ Образование “ – 1 914 лева;„ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ -1 739 лв. Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:„ Административни и спомагателни действия “ – 753 лева;„ Други действия “ – 755 лева;„ Хотелиерство и ресторантьорство “ – 778 лв.
В съпоставяне с останалите области на страната, по индикатор междинна брутна месечна работна заплата област Габрово се нарежа на осмо място в страната след София (столица), Враца, Варна, София (област), Стара Загора, Пловдив и Русе.

След разискването на тематиките, включени в дневния ред на съвещанието бяха признати две оферти – на Статистическото бюро – да се възнамеряват изключителни съвещания на Областния съвет по тристранно съдействие, свързани с въпроси касаещи настанените украински жители на територията на област Габрово и на Стопанската камара – да се приготвя седмичен бюлетин от Областна администрация – Габрово за информация на всички институции имащи отношение към въпросите с бежанците от Украйна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР