Областният оперативен щаб в Благоевград заседава днес за състоянието на

...
Областният оперативен щаб в Благоевград заседава днес за състоянието на
Коментари Харесай

Антирекорд по заразени с коронавирус в Благоевградско

Областният действен щаб в Благоевград заседава през днешния ден за положението на лечебните заведения. Причината е увеличеният брой болни с COVID-19.

Само за вчерашния ден в региона бяха открити близо 100 нови случая на ковид. През миналата седмица на няколко пъти случаите за денонощие доближиха нови антирекорди.

На съвещанието през днешния ден е разисквана натовареността на лечебните заведения, сподели на брифинг пред публицисти регионалният шеф Бисер Михайлов. Към момента 100 и шестдесет са болните от COVID-19, които са настанени за лекуване в лечебните заведения в региона, уточни той. Свободните кревати за лекуване на ковид инфекции са 53.

В Благоевград подготвени да преобразуват в COVID-болница поделението

Най-много са настанените за лекуване в болничното заведение в Гоце Делчев - 43. Свободните кревати там са осем, само че се чака при започване на идната седмица да бъдат изписани пациенти, които към този момент са излекувани, уточни регионалният шеф.

Един пациент сега е в тежко положение, той е настанен в МБАЛ - Благоевград. В лечебното заведение се лекуват още 35 индивида, свободните кревати са пет, само че при нужда могат да се разкрият още 25 в хирургичното поделение. Свободните кревати за реанимационно лекуване в болничното заведение в Благоевград са 10, като при нужда в лечебното заведение могат да се настаняват тежки случаи от другите лечебни заведения в региона, уточни Бисер Михайлов.

В Разлог, където през вчерашния ден беше открито огнище на ковид в завод, има шест свободни кревати. В лечебното заведение в града се лекуват дванадесет пациенти с потвърдена ковид зараза.

Огнище на ковид в шивашки завод в Разлог

Към момента в едно от отделенията тече ремонт, който ще завърши до няколко дни. С това ще бъдат освободени още 10 кревати за банкет на заболели от COVID-19, уточни регионалния шеф.

Настанени за лекуване пациенти има и в останалите лечебни заведения в региона, само че потенциалът им не е напълнен.

В момента здравната система и болничните заведения в област Благоевград могат да поемат натоварването, заключи Бисер Михайлов. Осигурени са нужните защитни средства за медицинския личен състав. Въпреки това лекарите и личният състав са на лимита на силите си, посочи регионалния шеф.

Той уточни, че натоварването на системата зависи от държанието на хората и прикани към отговорност и съблюдаване на ограниченията, подхванати за ограничение на епидемията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР