Областният координатор на ГЕРБ-София Цветомир Паунов, общинските съветници от ГЕРБ

...
Областният координатор на ГЕРБ-София Цветомир Паунов, общинските съветници от ГЕРБ
Коментари Харесай

Цветомир Паунов: „Костинбродската“ Мая Манолова да не се грижи дали софиянци ще изберат Фандъкова

Областният координатор на ГЕРБ-София Цветомир Паунов, общинските съветници от ГЕРБ в СОС Лорита Радева и Николай Стойнев и общинският консултант от Съюз на демократичните сили Антон Койчев дават отговор на въпроси на Илиана Беновска на 14-ти септември 2019 г след регистрацията на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили за присъединяване в локалните избори в София.

Илиана Беновска: Как ще дефинирате, господин Паунов, метода, по който ще се води акцията, тъй като ставаме очевидци на това, че Мая Манолова е в самодейна позиция, разбираемо, тъй като доста по-лесно е да критикуваш, в сравнение с да защитаваш? Вие ли ще бъдете, по този начин в случай че мога да се изразя, госпожа Фандкова „ стената на скуоша “ – Мая Манолова ще мята топката, вие ще я отбивате?

Цветомир Паунов: Г-жа Мая Манолова, която подаде сигнала за Костинброд, за „ огромни “, „ големите “ фалшификации, рейсовете с двойни дъна? Ние в никакъв случай не сме водили отрицателна акция, ние в никакъв случай не сме залагали на компроматна акция. Ние демонстрираме всичко, което е направено в София.

То е направено с доста работа, с доста експертен капацитет и с доста общи старания на целия екип на кмета госпожа Фандъкова.

Илиана Беновска: Иронията Ви към Манолова е понятна и несъмнено ще бъде употребена постоянно, само че тя преди малко направи брифинг на сметището в Долни Богров и сподели, че ще изиска обществено да се разгласи пред жителите какви средства са изразходени от „ гражданските пари “, сподели тя, на столичани за боклука, сметоизвозването, горенето, създава ли се ток от сметта на Долни Богров. Как ще отговорите на това?

Цветомир Паунов: Пак споделям, че след сигнала за Костинброд аз няма какво да разясня по тази тематика, само че тук до мен е госпожа Лорита Радева, която е специалистът и индивидът, който е осведомен с тази тематика и освен с нея, а и с всичките тематики, свързани с екология и непорочност, тъй че тя ще Ви отговори на този въпрос.

Илиана Беновска: Кажете, г-жо Радева, самодейно по какъв начин ще отговорите на Манолова на този въпрос, тя ще желае и референдум дори по какъв начин се изразходват парите за боклука?

Лорита Радева: Всички процедури, които се организират във връзка с чистотата са напълно обществени, в тях вземат участие представители на всички политически сили. Това е политика на Столична община от 2009 година насам.

Във всички публични поръчки, които са свързани освен с дейностите по чистотата, само че съответно тъй като въпросът е за това, вземат участие общински съветници и изборът се реализира изцяло транспарантно, а Вие знаете, че от време на време тази информация се показва пред медиите, тъй че аз нямам никакви терзания, че този развой е протекъл в някаква загадъчност или не е бил обществен.

Що се касае до тематиката референдум законът е доста явен във връзка с процедурите по какъв начин се организират публични разисквания при вземането на тези решения.

По цялата процедура, обвързвана с построяването на интегрираната система за отпадъците, започвайки от 2009 година до сегашния миг ние сме минали през всяка една от етапите на системата, през всички процедури на публични разисквания показани пред жителите както на равнище Столична община, по този начин и в регионите, където се построяват оборудванията или са били различни във връзка с построяването на оборудванията. Така че аз мисля, че прозрачността, която при нас е водеща, е спазена напълно, както са спазени духът и буквата на закона.

Илиана Беновска: Тоест в резюме казано нямате нищо срещу да обявите обществено по какъв начин се изразходват средствата за депониране, горене, транспортиране и така нататък?

Лорита Радева: Не единствено, ние го вършим годишно както при приемането на проект сметката за изтичащата година, по този начин и с гласуването на проект сметката за всяка последваща. Там отчитаме резултатите от осъществяването за всяка една от дейностите, разрушена както в сметосъбиране и сметоизвозване, по този начин и в плановете, които са свързани с построяването на интегрираната система, по този начин и със зимното разчистване и всички други действия. И тъй като се спекулира с тематиката дали и какъв брой се заравя или каквато и друга доста груба дума се употребява...

Илиана Беновска: Произвеждате ли ток действително?

Лорита Радева: Нека да кажа, че тези данни също са обществени, те могат да бъдат видени както на страницата на СОС, по този начин и във всички наши доклади. Ежегодните ни доклади демонстрират на към един милион реализация на отделени рециклируеми боклуци от към този момент събрания боклук – това са хартия, пластмаса, метал, създадена електрическа сила, осъществен компост.

Освен всичко това ние вървим към осъществяване на задачата ни за понижаване на % на разноските за депониране, тъй като Столична община годишно понижава % на отпадъка, който се депонира. Нека да стартираме с това, че през 2009 година при ръководството на господин Станишев, който стопираше построяването на системата за отпадъците на Столична община, ние заравяхме, в случай че употребявам терминологията на госпожа Манолова, 100% от отпадъците на София, балирахме ги, разхождахме ги, омирисвахме кварталите на София.

Днес ние имаме към 15%. Така че ние вървим към реализация на нашата дълготрайна стратегия с реализиране на задачата до 10%.

Николай Стойнев: В момента се депонират 15% при 100% през 2009 година, тъй че обстоятелствата приказват, те са налични, има специфична страница на която може да се добие информация. Разбира се извънредно значима е идната фаза да бъде построена апаратура, която да оползотворява РДФ горивото тук на територията на Столична община. Знаете, че сега то се транспортира и се изгаря от циментовите фабрики, от него може да се създава електро и топлоенергия, която на процедура за една година ще обезпечи отоплението и електричеството за 30-40 хиляди семейства.

Илиана Беновска: Г-н Стойнев, обаче знаете, че е градска легенда, че боклукът и почистването са за облагодетелстване на олигарси и „ свои хора “, Манолова тъкмо това намекваше, че в действителност се облагодетелства ваш доближен кръг, не знам на кого тъкмо доближен, който бързате в този момент на идната последна сесия да подновите публичната поръчка за боклука?

Николай Стойнев: Обществената поръчка е оповестена в рационален период, тъй че да могат да бъдат определени реализатори преди да изтекат в този момент настоящите контракти. Аз не желая да разясня госпожа Манолова, първоначално и господин Паунов напомни нейната роля в аферата „ Костинброд “ и в действителност нищо от изнесеното тогава не се потвърди след това, само че в случай че би трябвало да бъдем почтени имаше монопол до 2009 година и тогава ние като група на ГЕРБ в общинския съвет дружно с кмета Борисов прекратихме този монопол.

Оттогава София е разграничена на разнообразни зони и има задоволително на брой компании, които почистват. В момента тече такава процедура, там могат да вземат участие всички искащи, тъй че да се обезпечи най-високо качество на почистването. Само да кажа, че в новата поръчка са заложени извънредно високи условия, както във връзка с екологичния стандарт на техниката, която се употребява, по този начин е заложено и потреблението на електрически средства за разчистване и доста техника.

Така че с приключването на новата поръчка ще бъде обезпечено много по-високо качество на тази услуга. И единствено да кажа, че при всички положения, такива са софтуерните периоди, подобен контракт ще бъде подписан след изборите, тъй че нечиста сделка е да се приказва.

Илиана Беновска: А за какво го вършиме една година по-рано преди да изтече договорът?

Николай Стойнев: Последната поръчка е почти към една година с всичките обжалвания, лиши към една година от оповестяването на поръчката до сключването на контракта.

Илиана Беновска: Това е значимо да го съобщите.

Антон Койчев: Задавайки този въпрос е редно да попитаме госпожа Манолова тя поема ли отговорността, при положение, че има редица механически забавяния, обжалвания и така нататък, тя поема ли отговорността София да остане вмирисана и преливаща с кофи за отпадък, каквато не е сега явно? И няколко думи желая да кажа за присъединяване на Съюз на демократичните сили.

Вие, г-жо Беновска, направихте една сполучлива притча и метафора за „ стената на скуоша “. Тази „ стена на скуоша “ ще бъде построена единствено от няколко неща – положителна акция, проявление на резултати и подготвеност в отговор на ляво-либералната вълна, в отговор на безусловно безпочвените рецензии...

Илиана Беновска: Мая Манолова ли е ляво-либерална?

Антон Койчев: Ами вижте кой я поддържа и тя каква е. Няма потребност да бъдем лицемерни, с цел да забележим кой кой е. В последна сметка тя е във вниманието на публичния живот не откогато стана омбудсман през 2015 година, а доста по-рано. Така че дано да не наскърбяваме интелигентността на гласоподавателите, която е висока и този път ще се прояви и да разсеем напразните очаквания на някои хора.

Това не е „ борбата при Сталинград “ или „ Бой финален “, както се пее в някои песни, това е целенасочена и упорита работа за по-доброто ръководство и по-доброто положение на града.

Николай Стойнев: И единствено да кажа, че госпожа Манолова настойчиво се пробва да избяга от връзките си с Българска социалистическа партия, само че сега извършва сюжет на Българска социалистическа партия, тъй като всяка предизборна акция тематиката за отпадъците е водеща. И аз ще Ви напомня още веднъж и 2011 година, и 2015 година, когато те твърдяха, че няма да бъде построен подобен цех.

В момента действа съвременен цех, който обезпечава съответно отнасяне на отпадъците, тъй че от 100% депонирането да падне на 15% и да се рециклира и употребява останалата част от отпадъка. Така че тя следва прецизно сюжета, който Българска социалистическа партия е написал за изборна акция.

Илиана Беновска: Г-н Паунов, може ли един финален въпрос, може ли да ми отговорите на въпроса, който зададох първоначално, вие ще бъдете ли самодейната страна, ГЕРБ и Фандъкова, или ще чакате, тъй като на Мая Манолова й е по-лесно, както споделих, да укорява?

Цветомир Паунов: Вижте, ние ще покажем на българските жители, на софиянци какво е свършено до този миг и най-важното е какви вероятности даваме на жителите на София, а те са действителни – създаване на зелен кръг за колела, планове, които се осъществят в Столична община. Всичко, което кметът Фандъкова и нейният екип са създали, тя го демонстрира, то може да се види, да се пипне и ние виждаме всеки ден по какъв начин се трансформира градът ни.

Всичко това се прави с доста работа, с доста експертен капацитет и в случай че софиянци правят оценка това, което е направено, тъй като доста бързо се не помни от кое място тръгнахме и какво се реализира, ние разчитаме още веднъж на тяхната безапелационна поддръжка. Иначе всичко друго е замяна на вота – Мая Манолова, Българска социалистическа партия, празни обещания и единствено голи приказки и компромати против съперниците. Това е!

Илиана Беновска: Не ми отговорихте малко – дейни ли ще бъдете, или ще чакате тя да ви укорява?

Цветомир Паунов: Ние сме дейни с работа, не сме дейни с популизъм, с говорене и с празни приказки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР