Областният информационен център-Варна, като част от Звеното за публични консултации

...
Областният информационен център-Варна, като част от Звеното за публични консултации
Коментари Харесай

Проведоха публично обсъждане на участието на Дългопол в концепция за устойчива мобилност

Областният информативен център-Варна, като част от Звеното за обществени съвещания към РСР на Североизточен район, организира обществено разискване на присъединяване на Община Дългопол в Концепция за интегрирани териториални вложения (КИТИ) " Устойчива подвижност и еднакъв достъп до качествено опазване на здравето, обучение и публични услуги “. В събитието се включиха представители на локалната администрация, учебни заведения, читалища, бизнес и други заинтригувани. Те бяха осведомени с типовете действия, планувани за осъществяване.

Концепцията с водещ сътрудник Община Велики Преслав включва пет планови хрумвания на 12 сътрудници, измежду които Община Дългопол. Тя взе участие в два интегрирани плана на обща стойност 222 500 лева Предвижда се финансирането на концепцията да бъде обезпечено от три стратегии – " Развитие на районите “ 2021-2027 година, " Развитие на човешките запаси “ 2021-2027 година и " Образование “ 2021-2027 година

В нея са заложени ограничения и действия за устойчива географска подвижност, мобилни здравни услуги и обучение в общините Велики Преслав, Върбица, Смядово и Дългопол.

Предвижда се обезпечаване на публичен превоз от обитаемоте места в общините Смядово и Върбица до административния център – град Велики Преслав, където се дават огромна част от публичните услуги за трите общини. Включени са действия за закупуване на модерна здравна инсталация и съоръжение за сърдечно-съдови болести на МБАЛ - Велики Преслав. Жителите на дребните и отдалечени обитаеми места на общините - сътрудници ще получат достъп до здравни услуги и профилактични прегледи с мобилен медицински кабинет, който ще бъде софтуерно обвързван с болничното заведение във Велики Преслав. По този метод проучванията, направени на терен, ще бъдат изпращани до персоналните лекари на пациентите и съхранявани на специфичен сървър. Веднъж месечно ще бъдат правени профилактични прегледи във всяко село в общините Смядово, Върбица, Велики Преслав и Дългопол. Освен мобилния кабинет, ще се закупи и особено съоръжение за отдалечени прегледи и диагностика в дребните обитаеми места, където липсват общопрактикуващи лекари.

За обезпечаване на еднакъв достъп до качествено обучение в концепцията за ИТИ е включен план за просветителна подвижност, десегрегация и предварителна защита на дискриминирането на уязвими групи възпитаници от общините - сътрудници.

По време на общественото разискване присъстващите показаха утвърждението си, както и отзиви по отношение на ползотворния резултат от осъществяването на концепцията. Те ще бъдат систематизирани в отчет и показани на необятния състав на РСР, който да ги вземе под внимание преди да утвърди Общата програмна идея за Североизточен район и да изготви приоритизирания лист с концепции за осъществяване.

Подкрепа и отзиви за концепцията можете да изразите на следната анкета https://forms.gle/kMnssSPs7UdB8y9D7
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР