Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Комисията по заетост

...
Областна администрация Силистра бе проведено заседание на Комисията по заетост
Коментари Харесай

Утвърдиха държавния план прием в училищата след 7 клас в област Силистра

Областна администрация Силистра бе извършено съвещание на Комисията по претовареност в област Силистра, формирана от представители на разнообразни институции. То бе свикано от регионалния шеф инж. Николай Неделчев с съществена точка в дневния ред, отнасяща сеза „ проект банкет в междинните общообразователни и професионални гимназии след 7 клас “.

На база на показана настояща информация от страна на доктор Габриела Миткова – шеф на РУО на МОН Силистра, и след разгорещена полемика бе одобрено следното предложение: банкет за образователната 2023-2024 година в 18 междинни учебни заведения, от които 5 са държавни, да бъде сбъднат в 34 паралелки (21 от тях с професионален профил, което е над 60% от целия брой).

На процедура плануваният брой паралелки е с една повече от направените за актуалната образователна година. Част от тях са така наречен дуални, т.е. две специалности в обща паралелка, като желанията са да бъдат завършени общо 4 в 3 разнообразни гимназии, както и по системата STEM. За систематизиране по тази скица са нужни 920 възпитаници със приключен седми клас, с ангажимента, че има дефицит от 76 възпитаници. В региона в това отношение само в общините Дулово и Кайнарджа салдото е в плюс, до момента в който за общините Силистра и Алфатар дружно салдото е минус 76, в случай, че 15 от 34-те паралелки са за учебните заведения в регионалния град.

Работи се и в условия на понижен приток на възпитаници от прилежащи области, като процесът се е развил негативно в изискванията на пандемията през последните години. Задочна форма на образование е планувана за едно учебно заведение, защото се намираме в условия на привършен запас на младежи над 16 година, които имат приключен седми клас в предходни години, без да са траяли да учат в по-горните класове в постоянната форма. Отделно опитът демонстрира, че има и съображения, свързани с качеството и реда на образование, изключително в случаите на изнесено преподаване отвън съответното образователно заведение.

В извършената полемика представители на работодателските организации за поредна година показаха неодобрение от неналичието на специалности, за които настояват, че има апетит за фрагменти. Макар че в това отношение има прогрес, поради нарастването на дуалните паралелки, които обаче са мъчно пълняеми. И в актуалното предложение има детайли, както се показаха от Регионалното ръководство на образованието, посредством които се прави „ инспекция на опциите “, заложени в проект приема.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР