Област София град е във фокуса на поредицата Кмете, запиши

...
Област София град е във фокуса на поредицата Кмете, запиши
Коментари Харесай

Кмете, запиши си! Кои са основните проблеми в София?

Област София град е във фокуса на поредицата " Кмете, запиши си " през днешния ден. Столичният град не стопира да пораства, като близо 20 % от популацията на страната живее в София.



Градът предлага най-високият стандарт за живот, генерирайки 43% от целия БВП у нас. Безработицата е най-ниска за цяла България - едвам 2,4 на 100 - под 20 000 души, а междинната работна заплата е близо 38% над стойностите за страната.

Въпреки положителните индикатори в относителен аспект по отношение на другите обитаеми места у нас и в София популацията е застаряващо и естественият приръст е негативен.

През последните две години икономическият растеж на София е към 20%. Градът притегля от ден на ден вложения, туристите са се нараснали с 20%. Заплатите са най-високи, намирането на работа най-лесно.



Засега тези процеси се случваха естествено, само че към този момент се усеща тяхното закъснение. За да се надгради осезаемо развиването на стопанската система е належащо е привличането на млади гении и огромни вложения.

" Тази инерция от тези 20 години по инерция да идват хората тук и да търсят реализация, тя не постоянно ще е в действие, има и на други места реализация, работа от разстояние, тъй че София също ще би трябвало да взема решение своите демографски проблеми. Но по този начин или другояче междинната заплата в столицата към този момент е стабилно над 2600 лева, тъй че продължава тук да бъде много по-добро място за реализация ", разяснява Петър Ганев от Института за пазарна стопанска система.

От Столичната община поставиха доста старания за дигитализиране на всички услуги за жителите, градският превоз претърпя голяма промяна, проработи и нова билет система, строителството на метрото също беше интензивно и то обхвана съвсем целия град.

" Така или другояче София се трансформира и макар всеобщия хейт, който е доста съвременен изключително в последно време мисля, че се трансформира в добра посока. Едва ли някой ще се учуди, в случай че номер едно в тези промени слага метрото, тъй като ние доста бързо привикваме с хубавото и забравяме какво е било преди те да се случат ", сподели Петър Диков, ръководител на Съюза на архитектите в България.

Всъщност главният хейт през годините пристигна от некачествените поправки.



" Как си го изяснявам, част от тия пари се върнаха при възложителите, това е казусът ", разяснява Юри Христов, счетоводител.

" Ние загубихме майсторите си, поради отворения пазар на труда, положителните отидоха да работят там за по-добри заплати ", уточни Петър Диков.

" И резултатите са налице, последните години то стана пословично, ремонт на ремонта, след това отново има потребност от ремонт, нищо не се трансформира, отново ремонт, на хората им омръзна и даже спря да има прави усещане и са апатично настроени към това, което се случва ", сподели Атанас Финков, готвач.

Нерешен проблем за столицата остават и големите тапи и неналичието тук-там за паркиране.



" Положението е трагично, изключително в пикови часове задръстването е нетърпимо, само че това което прави усещане е българина си е привикнал с колата и 70-80 % са самичък водач в колата, което е малко ненужно при съществуването на един към този момент сносно изглеждащ градски превоз ", разяснява

Справянето с казуса с дефицита тук-там в детските градини също изтеза ръководещите, макар че за последните 14 години са издигнати 144 детски градини, а строителството продължава, хиляди деца още веднъж не могат да се класират. Затова новото ръководство ще би трябвало да продължи да натъртва на този проблем.



Обещанията за връщането на къпалнята " Мария Луиза " на софиянци и за построяването на нови лифтове на Витоша също не беше изпълнено. За новото ръководство остава и реновирането на площад " Света Неделя ", който сега наподобява повече от трагично - с десетки паркирали коли и изоставени археологически разкопки.

" Това е една значима задача на новото управление на София, това е язва, която не може към този момент да стои толкоз години в центъра на София ", сподели ръководителят на Съюза на архитектите в България.



Транспортният тунел при НДК също не докача своя ремонт, а краткотрайният трамвай, който минава от горната страна, към този момент 15 години се движи изцяло нелегално на 30 см от постройките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР