Днес в поредицата Кмете, запиши си! разказваме за област Пазарджик.

...
Днес в поредицата Кмете, запиши си! разказваме за област Пазарджик.
Коментари Харесай

Кмете, запиши си!: Кои са належащите решения за Пазарджик?

Днес в поредицата " Кмете, запиши си! " описваме за област Пазарджик. Тя включва 12 общини - в тях живеят малко над 226 000 души. Средната заплата е 1525 лв., а безработицата - 8 %. В самия Пазарджик тя е по-ниска, под 5%.

Преработващата индустрия основава 45 на 100 от добавената стойност. През предходната година в област Пазарджик са родени 2015 деца, умряли са 4380 души, което прави естествения приръст негативен.

Липсата на работна ръка е един от главните проблеми в област Пазарджик. Част от общините в района пък от време на време се борят с воден режим и с неналичието на публичен превоз.



За 10 години Пазарджик бележи постоянен напредък от 90% на индустриалната продукция, демонстрира проучване на Института за пазарна стопанска система, оповестено на 10 октомври. Пазарджик попада измежду 16-те стопански центрове у нас, образуван от регионалния град и външна страна от трите дребни общини Белово, Септември и Лесичово.

85% от ядрото добавена стойност е в община Пазарджик, а 45% е фокусът на индустрията. Увеличеното произвеждане осиугярав по-голяма претовареност, само че въпреки това води след себе си проблем с неналичието на работна ръка.

Производителят на мебели Иван Караджов е измежду производителите, които, откакто се сблъскват с дефицита на хора, търси решение на казуса в нововъведенията.



" Инвестирахме в нови машини. Последната ни машина е кантир машина, нова кантир машина, нова линия, която да махне ръчната работа. Постоянно работим с Бюрото по труда и за наша жал не можем да си подсигурим никакви хора, тъй като то просто няма ", споделя той.

До огромна степен неналичието на професионално подготвени хора се дължи на софтуерното закъснение на професионалното обучение у нас. Точно за това хора като Вайде Бърганова пък от години се борят за разширение на обсега на дуалното обучение.

Създаването на фрагменти и задържането им в Пазарджик би трябвало да бъде целенасочена политика, в която с изключение на просветителните институции и бизнеса, локалната администрация също може да има основна роля. В дневния ред на новото общинско управление на община Батак пък би трябвало да бъде разрешаването на казуса с неналичието на публичен превоз.

Вече няколко години жителите на селата Нова Махала и Фотиново са откъснати от общинския център и по-големите градове в района Пазарджик и Пещера. Така хората от селото разчитат на личен превоз или на близки, които да ги закарат до града. Засега към 2500 поданици на двете села разчитат само на персонален транспорт.



Други близо 8000 души от Ракитово пък се надяват проблемите с питейната вода от отминалото лято да не се повтарят. В най-горещите дни на юли и август те останаха дни наред без вода, поради огромна повреда по дължината на близо 20 километровия тръбопровод. За да се възвърне водоподаването са сменени към 800 метра тръби, само че казусът остава.

" Водопроводът е много амортизиран, той е от порядъка на 50-годишен, азбестов-циментови тръби, които са завършили съгласно мен техния си живот. Самото създаване на водопровода или подмяната на цялостния, което би трябвало да се направи, тъй като ще следват нови повреди най-вероятно, той е мощно амортизиран водопровода, е от порядъка на 10 милиона лв.. Говорим за планиране и строителство, мисля, че 10 милиона лв. би трябвало да стигнат ", сподели инж. Методи Попов, ВиК Ракитово.



Нито водното сдружение, нито община Ракитово могат сами да се оправят с цялостната замяна на водопровода, която е наложителна. За това ще се разчита на страната, взаимно с локалната администрация да намерят средствата, с цел да не изпадне цялостен един град още веднъж в обстановката да остане без вода дни наред.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР