Обилните дъждове отново наводниха новото кръгово кръстовище във Варна. След

...
Обилните дъждове отново наводниха новото кръгово кръстовище във Варна. След
Коментари Харесай

Новото кръстовище във Варна за 113 млн. лв. отново се наводни

Обилните дъждове още веднъж наводниха новото кръгово кръстовище във Варна. След мощния дъжд във вторник варненци снимаха по какъв начин от наклоненото оборудване се изливат големи количества вода, а в близост има и затънали до вратите коли, заяви NOVA телевизия.

Както "Банкеръ " писа, в края на май единствено в границите на няколко дни новото кръстовище на бул. "Васил Левски " във Варна пропадна на два пъти. На 23 май бе обявено, че земна маса се е срутила върху локално платно в региона на ромския квартал "Максуда ". Две денонощия по-рано в морската столица отново се изля проливен дъжд, след който едно от трите двуетажни кръгови кръстовища по преди малко ремонтирания за 113 млн. лева варненски бул. пропадна. Това се случи часове откакто министър председателят Борисов прегледа строителни обекти в града.

Полемика към плана породи още през април поради елипсовидната форма на кръстовището. Тогава Камарата на архитектите в България (КАБ) изведе плана като образец за неприятните последствията от публичните поръчки на инженеринг, при които определеният строител прави и плана за изгражданата инфраструктура. Основният строител на оборудването е компанията "Хидрострой ". Тя беше определена по силата на рамково съглашение с община Варна за създаване и ремонт на инфраструктурата в града.

В задатък КАБ дефинира осъществяването като неприятно – в кривите има чупки, което основава рискова неестествна треактория за колите. Архитектите са на мнение, че това кръстовище излишно е направено на две равнища. От там напомнят, че планът е изменен, с цел да се направи прекосяване на две равнища. Това го е оскъпило излишно, резултатът за трафика е подозрителен, а този за градската среда – отрицателен, означават от камарата.

Те разкритикуваха проектантите и строителите, че не са помислили за пешеходците, които не могат да преминат от единия завършек на кръговото до другия без кола. Отделно структурите били излишно преоразмерени, което води до преразход на материал и увеличение на разноските, които са обществени. Покрай построяването на булеварда се е излял повече бетон от нужното. Зелените острови при кръстовището, както и сред двете платна са бетонирани или асфалтирани, макар че нормално тези пространства се озеленяват, означиха от Камарата на архитектите в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР