Обилни дъждове наложиха обявяване на извънредно положение в общините Неделино

...
Обилни дъждове наложиха обявяване на извънредно положение в общините Неделино
Коментари Харесай

Тежка обстановка в Югозападна България: Прелели реки, паднали мостове и дървета, свлачища

Обилни дъждове постановиха оповестяване на изключително състояние в общините Неделино и Рудозем. По-тежка е ситуацията в Рудозем поради интензивното повишаване на реките Арденска, Чепинска, Елховска. Тежка е ситуацията и в още няколко общини в Смолянска област. Съобщава се и за паднали дървета и затворени пътища. Местното население се опасява и от преливащия язовир " Пловдивци ".

" Около 11:30 започнаха всеобщите проблеми - да се свличат земни маси по улици, пътища. 12:30 равнището на река Чепинска и Елховска се повиши до равнище, при което стартира да излиза от коритото и да прелива пред самата община. В 1 часа токът съвсем в цялата община изключи - имаме наводнени трафопостове и по тази причина в 1 часа разгласих бедствено състояние. Към момента евакуирани хора няма, някои избраха да се реалокират на по-безопасно място, само че към 3:30 часа всички се завърнаха по домовете си и допускам, че към този момент спят. Излизането на реката от коритото и заливането на улиците в централната градска част ни накара да предприемем дейности да оповестим на популацията, че има заплаха и е допустима евакуация. Подчертавам - не е поради преливане от язовира ", описа кметът на Рудозем Румен Пехливанов пред.

Той изясни пред bTV, че язовир " Пловдивци " прелива, само че не поради скъсана язовирна стена.

Кметът на Неделино Боян Кехайов афишира бедствено състояние в 2 часа през нощта, като дъждът там е спрял в 3.

 Бедствено състояние в Неделино (снимки) Виж още

" В 2:00 часа разгласих бедствено състояние в цялата община поради проливния дъжд, вятър и нанесените вреди! Към всички водачи на моторни транспортни средства насочвам зов да бъдат извънредно деликатни, защото пътните платна са наводнедни, има формирани кални наноси, а от 2 часа пътя Неделино-Крайна в региона на някогашната пресевна станция е наводнен, заради излизане на река Неделинска от пътното платно!Улица " Стара планина " е затворена за придвижване заради срутване на земни маси. Поради наводнение на помпена станция село Крайна, краткотрайно е прекратено! ", разгласи Кехайов в своя Фейсбук профил.

Няколко тежкотоварни автомобила са пропаднали в региона на бензиностанцията в Неделино вследствие на срутване на земни маси. Аварийни екипи работят за добиване на колите от калното свлачище, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пред пострадали от Рудозем споделят, че дружно с други поданици са се евакуирали в Смилян. Зрители оповестяват и за наводнения в родопското село Забърдо и Мадан.

От АПИ предизвестяват за затворени пътища в правата Девин-Кричим. Причината е прелялата тук-там река Въча. В смолянска област тук-там има паднали дървета и формирани свлачища.

" Заради излизането от коритото на р. Въча, придвижването е спряно в кв. " Настан " и сред Тешел и с. Грохотно. В 7 часа екип на общината потегля на обход, посочи кметът на Девин Здравко Иванов пред.

Без ток и без път са боринските села Ягодина, Буйново и Кожаре, а жителите на Ягодина са блокирани поради подкопан мост.

В Златоград не се стигна до оповестяване на бедствено състояние, защото сериозната обстановка бе овладяна през нощта, сподели кметът Мирослав Янчев. Общинският спешен щаб е заседавал през нощта. При преливането на Върбица в границите на Златоград са били застрашени от наводнение два завода в града, само че рисковете са преодолени в точния момент.

Нанесени са вреди на склад на едро, който е наводнен. Силният вятър е провокирал спиране на електричеството в обособени обитаеми места в община Златоград, без електрозахранване е и помпена станция.

Най-обилни превалявания в област Смолян за последното денонощие са паднали точно в Златоград - 138 литра за квадратен метър, съгласно данни на Метеорологичната станция на Рожен.

Временно е затворена и автомагистрала " Струма " поради прелели реки и свлачища. Край Симитли не спря да вали през цялата нощ. Реките Струма и Благоевградска Бистрица излязоха от коритата, оповестява.

Тази нощ имаше голям брой свлачища в региона Креснеското дефиле и пътя БанскоГоце Делчев. Активно свлачище има и на пътя Невестино - Бобошево. Пожарната в Кюстендилско се е отзовала на над 17 сигнала за отводняване на къщи. Затворен е пътят за Подгорието в община Петрич.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова е разпоредила 24-часово наблюдаване на сериозните места на реките в София.

Вследствие на мощния дъжд тази нощ реките, преминаващи през територията на града са повишили своите равнища с 80 до 150 см, показват от общината. Според Красимир Димитров, шеф на " Аварийна помощ и предварителна защита " /АПП/, все още няма разливи и всички реки текат в коритата си. Чрез системата за ранно предизвестие " Аква ", която разполага със датчици и камери, дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " следи покачването на равнищата в действително време на още 30 сериозни места.

През последните дни по отношение на прогнозата за мощни дъждове - жълт код, следено се изпускаха водни количества от общинските язовири " Мрамор ", " Суходол 2 ", " Мърчаево " и " Иваняне " за обезпечаване на свободен размер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР